El sector del formatge ha rebut amb alleujament la moratòria aconseguida entre la Unió Europea i els EUA per a la retirada temporal dels aranzels als productes agroalimentaris espanyols. El formatge i altres productes lactis, així com altres productes agroalimentaris espanyols i europeus, suportaven des d’octubre de 2019 uns aranzels del 25% amb motiu del conflicte comercial entre els Estats Units i la Unió Europea a compte de les ajudes concedides al sector aeronàutic.
Aquest gravamen va suposar una gran caiguda en les exportacions espanyoles i que al sector formatger menorquí es va traduir en una caiguda d’almenys el 30% de les vendes, caiguda que podria haver estat molt més gran si no fos per l’assumpció dels aranzels pels propis productors i la renegociació amb les empreses compradores. A això, per si fos poc, se li va sumar la situació de pandèmia mundial provocada per la COVID-19, donant una estocada més a aquest malparat sector.
Aquesta situació va tenir el seu origen en el conflicte comercial internacional sorgit arran de les ajudes econòmiques ofertes per els Estats Units a la indústria aeronàutica Boeing (de la seva mateixa nacionalitat). D’altra banda, quatre països membre de la Unió Europea, i entre ells Espanya, van oferir a Airbus finançament a un tipus d’interès més baix que els de mercat, el que va permetre a la companyia desenvolupar alguns dels seus models més recents i avançats.
De moment, aquesta suspensió es dóna per un temps de quatre mesos, esperant que durant aquesta moratòria es puguin resoldre les diferents controvèrsies entre els estats enfrontats comercialment.
Des de l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, integrada en la Federació PIME Menorca, s’ha emplaçat a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, així com al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per que segueixin treballant en aquest camí per aconseguir un tracte just per als productes fabricats a Espanya.
En qualsevol cas, es tracta d’una qüestió merament política, que ha tingut greus conseqüències en el sector agroalimentari i que no guarda relació amb qüestions tècniques, sanitàries o de qualitat. Cal tenir en compte que els Estats Units és un gran consumidor de formatge, on s’envien cada any uns 150.000 kg de formatge de Menorca.