No és la primera vegada, ni en serà la darrera que parlam de la rebosteria menorquina i dels seus pastissers i sucrers. D’aquells que ens endolceixen l’existència amb les seves creacions de tota la vida i, també amb les d’autor.
Aquesta setmana viatjarem fins a Ferreries per a conèixer la pastisseria i forn del mestre artesà Lluís Febrer, que des de 1983 i com a successor de la Pastisseria Serra, del Carrer Nou, elabora no sols els dolços i pastissos tradicionals de l’illa, sinó que a més a més també els fa sense gluten .
Lluís Febrer i la seva esposa Maria Vidal, tenen com prioritat fer les coses bé, com per exemple no voler augmentar la producció de l’obrador si aquesta ha d’anar en detriment de la qualitat del producte final, tot apostant elaboracions personalitzades i a la vegada diferenciades, dirigides a mantenir una clientela específica, a la que fa una vintena d’anys ofereix una línia de productes de rebosteria tradicional apta per aquells que pateixen malalties no visibles com la celiaquia o la diabetis, elaborant productes sense gluten o sense sucres refinats. L’acollida ha estat tant bona, que no sols tenen clients de Ferreries, sinó de tota l’illa i també de fora, perquè cada setmana envien comandes de les seves elaboracions fora de Menorca.
Aquesta iniciativa d’elaborar productes típics de rebosteria menorquina sense gluten, ve donada arrel del diagnòstic de celiaquia del seu fill major, que finalment no ho va ser, però van conèixer a veïns que sí tenien fills o familiars amb aquesta intolerància i poc a poc van començar amb aquests productes que van tenir una més que bona acollida i ara per ara hi ha uns 200 clients fixes entre aquells que són celíacs o bé aquelles persones que aposten per als productes sense gluten al ser més sans. És per açò que actualment tot el que es fa a l’obrador de Lluís Febrer s’elabora sense gluten, apte per a celíacs i a més a més amb certificat de garantia.
El mestre artesà en pastisseria Lluís Febrer ens explica que, per a poder fer les seves elaboracions empra farines com les d’arròs o el blat de moro, que són les que més utilitza i que també les sol mesclar. Altres farines que empra són les de fajol, de llenties, de ciurons, quinoa, amarant, etc. Totes elles sense el gluten que es troba al blat i a les seves farines refinades.
Ensaïmades sense gluten
Un dels productes estrella de la Pastisseria Artesana Lluís Febrer, són les seves ensaïmades sense gluten, i són ara per ara, l’únic obrador, forn o pastisseria de Menorca que les elabora i, han tingut tant bona acollida que en temporada d’estiu es multipliquen els encàrrecs de gent que ve a l’illa a passar les vacances, bé perquè té aquí la seva segona residència, i el boca a boca ha funcionat tant que des de fa 6 o 7 anys fan molts d’enviaments a fora, tant per a particulars, com per a establiments especialitzats de Girona, Barcelona, Tarragona, Sant Boi, Càceres o Mallorca. “Cada setmana tenim enviaments” ens comenta i amb la pandèmia les comandes d’enviar les nostres ensaïmades fora de Menorca va augmentar.
Rebosteria menorquina per a celíacs
Però no sols s’elaboren les ensaïmades, sinó també pans, panets, i productes tant nostres com els amargos i els carquinyols, els panets de Viena amb sobrassada, les mitges llunes, crespellines, pastissets, coques de patata… a més els caps de setmana és quan elaboren els seus dolços i pastissos on no hi manquen els imperials, els de cafè, de merenga i coco, la seva tortada d’ametlles amb crema cremada i, quan n’és temporada les mones i caramels per Pasqua; torrons per Nadal i, entre les seves elaboracions més ferrerienques hi ha les Roquetes de Santa Galdana, una creació del sucrer Serra que ell ha continuat i, que és l’unic de l’illa que segueix fent aquestes pastes de té de Santa Galdana, que és com coneixem els menorquins a Cala Galdana.
Anar els dissabtes matí a Ferreries és ara una cita obligada per a gaudir d’aquest petit, però gran poble, que a més de la seva rebosteria tradicional té fama d’elaborar el millor pa de l’illa, i també de ser un poble compromès i solidari, que estima la cultura i les tradicions i que guarda part dels millors paisatges naturals de l’illa com els barrancs d’Algendar i den Fideu o de Son Mercer; platges com Mitjana i Mitjaneta; el Castell de Santa Àgueda, la torre de s’Enclusa i, la seva tramuntana ens durà pel Camí den Kane, per la Marcona, per els Alocs i cala en Calderer… Camins i caminois de natura, de platges, d’espais naturals a descobrir i redescobrir, i que millor si duim dins la motxilla o la nostra borsa, els productes dels seus obradors per a degustar-los allà on fem la nostra pausa de camí, de descansar i gaudir dels encants del paisatge i de la bona gastronomia casolana, de la rebosteria d’arrels, aquella que mestres pastissers com en Lluís Febrer han sabut guardar gelosament, tot donant continuïtat als seus mestres, als seus predecessors i gràcies a ell i a ells, avui tenim aquest tresor gastronòmic, que com la nostra natura, hem de preservar.
Molt bé! Un crack en Lluis.
Simplement un comentari: allà on diu “sense gluten al ser més sans” no és cert. Per una persona sense problemes com la celiaquía o la sensibilitat al gluten no celíaca, menjar sense gluten NO és més sa.
Kico Borràs – delegat de l’associació a Menorca