ACN Brussel·les .- Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous i divendres per videoconferència amb l’objectiu d’intentar resoldre el problema endèmic del bloc comunitari amb la producció de vacunes contra la covid-19. Segons apunten fonts comunitàries, l’increment de la producció és ara “la màxima prioritat” i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, informarà els líders europeus sobre “els progressos fets” en aquest àmbit. Els 27 també abordaran el reforç del mecanisme de control d’exportacions, que divideix els 27, i el passaport sanitari, sobre el qual no s’espera cap progrés perquè s’està treballant a nivell tècnic.
En una cimera que finalment s’ha fet per videoconferència a causa de la situació epidemiològica, el debat de dijous dels líders se centrarà en qüestions relacionades amb la covid-19 i la política exterior.
A banda de debatre estratègies per augmentar la producció de vacunes, els 27 discutiran com accelerar la campanya de vacunació, amb especial èmfasi sobre com “incrementar les entregues” en plena disputa amb AstraZeneca pels retards.
Amb la reunió dels 27 un dia després que l’executiu comunitari hagi anunciat el reforç del mecanisme per controlar i poder bloquejar exportacions de vacunes, fonts comunitàries admeten divisió entre els estats. “Tenen diferents visions sobre aquesta qüestió. De moment són prudents a l’hora d’utilitzar un mecanisme com aquest”, indiquen.
Segons fonts diplomàtiques espanyoles, “el més important és que arribin les vacunes”, malgrat considerar “aviat” per tenir un posicionament abans que Von der Leyen presenti el reforç del mecanisme als líders. Les mateixes fonts apunten que les principals reticències venen de països molt vinculats comercialment al Regne Unit, així com d’altres preocupats pels problemes que pugui causar en les cadenes de subministrament dels vaccins.
Passaport sanitari
Pel que fa al passaport sanitari, per al qual la Comissió Europea va presentar una proposta la setmana passada, fonts comunitàries apunten que no hi haurà cap decisió perquè el grup tècnic creat especialment per a aquest instrument encara hi està treballant.
Malgrat que no hi haurà cap avenç sobre la iniciativa, fonts de Moncloa apunten que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sí que transmetrà a la resta de líders la necessitat “d’avançar al màxim possible els tràmits” perquè el passaport sanitari es pugui implementar al juny. “Cal anar el més ràpid possible”, apunten.
Política exterior
La segona part de l’agenda de dijous està centrada en la política exterior, especialment en les relacions amb Turquia i Rússia. A més, hi intervindrà el president dels Estats Units, Joe Biden. Fonts comunitàries asseguren que l’intercanvi amb Biden serà “breu” i no es tractarà cap qüestió en “profunditat”.
En la conversa amb Biden està previst que intervinguin Michel i el president portuguès, António Costa, en representació de la presidència de torn de la UE. “És una bona notícia el reforç del compromís amb els Estats Units”, subratllen fonts comunitàries.
Després d’observar que “la situació és menys dolenta”, diuen fonts comunitàries, els líders dels 27 debatran com “intensificar” la relació amb Turquia però “amb condicions”, especialment pel que fa als drets humans.
En el debat sobre Turquia, els 27 també abordaran com “reforçar” la cooperació en migració. Von der Leyen i el president del Consell, Charles Michel, es van reunir per videoconferència amb el president turc, Recep Tayipp Erdogan, la setmana passada i el van instar a desenvolupar una “agenda positiva”.
En canvi, el debat estratègic sobre Rússia ha caigut de l’agenda i es limitarà a un “punt informatiu” de Michel sobre l’actual situació i els darrers contactes amb les autoritats russes en un moment de tensió entre el bloc comunitari i Rússia.
Economia i transició digital
En canvi, l’agenda de divendres està enfocada en afers econòmics i en com augmentar “l’ambició” pel que fa a la transició digital. Principalment, els 27 abordaran com reforçar el mercat únic i fer la indústria europea “més resilient”. El debat sobre aquesta qüestió s’allargarà fins a la tardor.
Pel que fa a l’apartat econòmic, fonts de Moncloa apunten que Sánchez subratllarà la importància de completar el mercat únic i de tenir una política industrial “forta i ambiciosa”.
A més, la delegació espanyola també vol que hi hagi un “missatge contundent” del bloc comunitari que deixi clar que es mantindran els estímuls econòmics i que “la prioritat és la recuperació i la ràpida sortida de la crisi” per “evitar possibles reaccions dels mercats”.