La pastisseria artesana Lluis Febrer m’ha obert les seves portes aquesta setmana per poder fer una versió d’un dels meus dolços preferits, el dolç de cafè. Estic molt agraït per haver-me deixat entrar a crear un nou còctel.
Qui no ha menjat mai un dolç de cafè de sa pastisseria Lluís Febrer? Aquesta setmana hem entrat al seu forn per saber-ne els secrets i fer la nostra versió del tant conegut dolç de cafè. A simple vista podem distingir el congret banyat amb cafè, la merenga que porta a sobre i els trossets de xocolata però, que més hauria de portar el nostre còctel per aconseguir el sabor més proper a aquest dolç?
Per seguir amb l’estructura del dolç original, hem fet el còctel per capes, però per densitats no ens queda exactament com a l’estructura. Una capa de cafè amb licor de cacau i un xarop de menta per donar-li frescor, la següent emula al congret, amb una base de ron i vermell d’ou aromatitzat amb mantega, i la darrera és la més visible, la merenga a dalt del “dolç”, coronant aquest postre meravellós. Per acabar, simulant la xocolata que porta el dolç tant a sobre com al costat, hem mullat la copa amb la merenga i hi hem rallat una mica de xocolata.
Per fer la capa de cafè, agafem 35ml de cafè expresso, 15ml de licor de cacau i 20ml de xarop de menta per aportar la dolçor i la frescor.
Per el nostre “congret” utilitzarem una cullerada de mantega que posarem al foc, quan estigui ben fusa hi afegirem els 50ml de ron, retirarem del foc i ho posarem al congelador durant 2 hores a fi de que la mantega es congeli i la part alcohòlica amb aroma de mantega quedi líquida. Després ho filtrarem i hi afegirem un vermell d’ou i una cullerada de sucre i ho mesclem fins que tinguem un líquid homogeni.
Per acabar, el blanc d’ou que ens sobri del “congret” el muntarem amb 4 cullerades de sucre. No el muntarem del tot, que quedi un poc espès però que no quedi fort, hem de recordar que es un còctel i s’ha de beure.
I per muntar el nostre “dolç de cafè” primer de tot amb la merenga mullarem el contorn del got i hi rallarem xocolata, a continuació posarem el “congret” al got, després molt a poc a poc i amb l’ajuda d’una cullera anirem afegint el cafè i per acabar, amb l’ajuda d’una bossa de plàstic amb un tall a una punta, anirem posant la merenga semi muntada a sobre del nostre còctel afegint al final un poc més de ratlladura de xocolata a sobre de la merenga.
Personalment aquest dolç em transporta als dissabtes de dinar familiar, després d’un arròs de ma mare, un dolç per a cadascú, dolç esmitjats perquè tots poguéssim menjar-ne de dos tipus. Així que també té un gran toc emocional i que em fa viatjar i recordar.