ACN Brussel·les .- Una vintena de líders mundials han signat una declaració en què aposten per impulsar un tractat internacional de pandèmies per tal de preparar-se per a futures emergències sanitàries com la causada per la covid-19. Els 25 que ara per ara signen la declaració aposten per un “compromís col·lectiu renovat” que “augmenti la preparació contra les pandèmies al més alt nivell”. El tractat, apunta el text, es construiria al voltant de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), així com d’altres organisme “clau” en la qüestió. La Unió Europea és una de les principals impulsores de la iniciativa, que de moment no té el suport ni dels Estats Units ni de la Xina.
La declaració dels líders aposta per un marc regulador que “asseguri l’accés segur, eficaç i assequible a vacunes, medicines i diagnòstics”. A banda de l’accés a vacunes i medicaments, els líders també constaten que cal “estar millor preparats per predir, prevenir, detectar, avaluar i respondre efectivament a pandèmies d’una manera coordinada”.
La declaració és una aposta dels líders per establir un marc internacional sobre pandèmies. Les mesures concretes que hi inclogui, però, les han de negociar encara els estats. En la presentació de la proposta, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha confiat poder tenir una resolució sobre la proposta a l’assemblea de l’OMS que se celebrarà a finals de maig.
Sobre l’absència dels Estats Units i la Xina, el director general de l’OMS ha esperat un futur compromís per part d’ambdós països amb la proposta. “La discussió comença ara i tots els estats estaran representats”, ha subratllat Tedros Adhanom, que ha remarcat la necessitat de “reforçar les regulacions sanitàries” i de tenir un “marc per a la cooperació i solidaritat internacional”.
Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assenyalat que cal un “marc clar per a la cooperació”. “La pròxima pandèmia no és una qüestió de si passarà o no, és una qüestió de quan passarà”, ha avisat Michel.
Entre els signants de la declaració hi ha els líders d’Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Espanya, Itàlia, Portugal, Tunísia, França, Indonèsia, Corea, Sud-àfrica, Indonèsia i Senegal, entre d’altres. Entre les absències destacades hi ha la dels Estats Units, la Xina o el Japó.