El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han presentat, aquest divendres, l’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal, que s’inicia aquest dissabte primer de maig fins al 15 d’octubre.
Enguany, la prohibició de fer foc a menys de 50 metres de massa forestal, que es va començar a aplicar l’any passat, es manté. Així, ha explicat Mir, «es reforça la protecció del bosc, especialment aquest estiu que, a causa de la manca de precipitacions i de l’estat de la vegetació, es preveu un risc d’incendis molt elevat».
Sigui com sigui, les restriccions habituals entraran en vigor dissabte. Així, a banda d’estar prohibit fer foc al bosc i a menys de 50 metres, és obligatori demanar autorització administrativa per fer-ne a menys de 500 metres de massa forestal.
Així, 350 efectius de l’IBANAT, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat formaran part del dispositiu d’extinció d’incendis forestals durant la campanya d’alt risc. Cal tenir en compte que es comptarà amb els mitjans aeris d’extinció que romanen a les bases de Son Bonet, Petra i Pollença (Mallorca), Aeroport i sa Coma (Eivissa) i es Mercadal (Menorca).
Ramon ha recordat que l’operatiu d’incendis forestals és un dispositiu interinsular, que té la capacitat de mobilització de mitjans allà on sigui necessari. Encara que el mitjans humans i materials es distribueixen segons les diferents illes, el dispositiu està dissenyat i compta amb protocols per a què sigui efectiu a totes les superfícies forestals de Balears.
També ha incidit en el fet que, davant episodis meteorològics adversos, com el fort vent o les temperatures extremes, la Conselleria manté la potestat d’activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en les zones colindants als terrenys forestals, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en els terrenys forestals.
Des de principis d’any, s’han registrat 27 incidents, 20 a Mallorca i 7 a Eivissa. D’aquests, 24 eren conats, és a dir, que cremaren menys d’una hectàrea, i 3 incendis, afectant un total de 67,5 hectàrees. La xifra s’incrementa respecte el mateix període de l’any passat, quan es van produir 18 sinistres que afectaren 24,48 hectàrees.
Per importància, el sinistre més greu ha estat el d’Ariant (Pollença), de dia 6 de febrer, amb 58,6 ha de canyet afectades. El segon incendi per superfície afectada, i també per gravetat (Nivell 1) ha estat el de Son Moll (Alcúdia), de dia 9 de febrer, amb 3,4 ha afectades. Per tant, el 86% de la superfície cremada aquest any fins a la data, es correspon a un sol sinistre (Ariant), i el 97% de la superfície afectada ha estat a l’illa de Mallorca.
El conseller ha insistit en la importància d’extremar «les mesures preventives i d’autoprotecció per disminuir les possibilitats d’inici d’un incendi, tenint en compte la temporada que es preveu». Mir ha recordat que gairebé un 90% dels incendis forestals són originats per una causa antròpica, la gran majoria negligències. «Si volem protegir-nos, i volem protegir el bosc, hem de tenir especial cura en no llençar llosques, en l’ús de la maquinària, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic».
Mir ha destacat també la col·laboració i coordinació dels efectius de la Conselleria amb tots els organismes implicats en la gestió dels incendis forestals, com els bombers dels consells insulars i de Palma, o els mitjans de protecció civil i emergències.
L’inici de campanya, sobretot a Mallorca i a Menorca, estarà marcat per la situació d’anomalia negativa respecte a les precipitacions. Aquesta situació marca un inici de campanya desfavorable. A més, les previsions per la primavera i inici de l’estiu són d’anomalies positives importants en quant a temperatures. Les anomalies positives de temperatures, tant màximes com mínimes, juntament amb els dèficits de precipitacions, afecten de manera greu la disponibilitat de la vegetació per cremar.
Per a qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o contactar amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (forestal.caib@gmail.com).