La Conselleria de Cultura presenta a Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma la doble publicació sobre l’artista eivissenc Rafael Tur Costa (1927 – 2020), que inclou el catàleg de l’exposició «La llum del fragment i la reedició de les seves memòries. Un al·lot eivissenc a la Guerra Civil». Aquesta publicació, coproduïda amb la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears i l’Institut Ramon Llull, tindrà lloc demà, 18 de maig, a les 18.00 hores amb motiu del Dia Internacional dels Museus.
El catàleg La llum del fragment recull les obres que es varen poder veure en l’exposició retrospectiva que li va dedicar el Govern de les Illes Balears a Es Baluard Museu, entre desembre de l’any 2020 i abril de 2021, i que va recollir per primera vegada el seu treball des de finals dels anys 50 del segle XX fins als nostres dies. La reedició de les memòries del pintor Un al·lot eivissenc a la Guerra Civilsón alhora un testimoni de la duresa dels fets viscuts en primera persona durant el conflicte bèl·lic i la posterior repressió franquista a l’illa d’Eivissa. Ambdues publicacions han estat finançades per l’Institut Ramon Llull, del qual forma part el Govern de les Illes Balears i centra la seva activitat en la projecció exterior de la cultura catalana.
La llum del fragment està compost, a més, per un conjunt de materials que responen a dues naturaleses: escrits realitzats per persones que han mantengut relacions d’índole diversa amb l’artista i materials presents a la citada exposició, com documents personals, dibuixos i correspondència.
En aquesta presentació hi participen el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company; la directora d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, Imma Prieto; el director creatiu de StudioRoses, Rafa Roses; i la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé.
El conseller Miquel Company ha destacat “l’interès autodidacte i intuïtiu d’un artista sense prejudicis per aprendre i captar el que li interessava fins a conformar el seu propi llenguatge”. A més, «la importància d’una creació unida no sols a les influències artístiques, sinó també a les vivències». En aquest sentit, segons Company, el seu llibre Un al·lot eivissenc a la Guerra Civil “evidencia els forts principis dels quals Rafel es va impregnar des de petit i la seva coherència per mantenir una memòria històrica viva i fer justícia”. Company considera “indispensable” honrar la trajectòria de Tur Costa, el qual va rebre la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma 2020.
Imma Prieto ha recordat la figura de Tur Costa, que va poder assistir a la inauguració de la seva retrospectiva, però va morir poc temps després. “Quan en Marcos, el seu fill, em va trucar al gener per dir-me que havia trobat el manuscrit original de les memòries, ja vaig saber que tancaríem l’exposició sense el catàleg. Per descomptat ho tornaria a fer igual. Calia fer un esforç i incloure el document, que no us deixarà indiferents, en l’edició d’enguany”, explica la directora del museu.
“Aquest és sense dubte un tribut i un reconeixement a en Rafel, ell mereix molt més i per això continuarem treballant: per tal que el seu treball vagi més enllà. Per això, també, pel febrer inaugurem la seva exposició a França. Però sobretot, com ell mateix va fer, cal continuar lluitant en contra dels nous feixismes, les desigualtats i les injustícies”, afegeix.
L’activitat és presencial i, per aquest motiu, és necessària la inscripció prèvia a través de la web d’Es Baluard Museu per controlar l’aforament permès per la legislació sanitària vigent. La publicació compta amb la col·laboració del Musée d’art moderne Collioure.
Dia Internacional dels Museus 2021
Es Baluard Museu reprèn el lema del Dia Internacional dels Museus 2021: «El futur dels museus: recuperar i reimaginar» i continua la seva tasca de recuperació i estudi d’artistes clau en la historiografia balear i internacional per ressituar la trajectòria de Tur Costa. Amb aquest projecte, el Museu expandeix els límits de la mateixa exposició, en un conjunt que recompon una trajectòria artística lligada a les mateixes vivències per trobar significats nous i acostar-nos a la seva plàstica.
A més, amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2021, el Museu convida també a la ciutadania a repensar les urgències de la nostra contemporaneïtat amb el seminari «Seguir amb els problemes. Diàlegs al voltant dels projectes de vida de Mireia Sallarès» dels pròxims dies 21 i 22 de maig, així com una jornada de portes obertes amb entrada gratuïta durant el 18 de maig de 10 a 20 hores. En aquesta jornada, els visitants podran gaudir de les exposicions «Memòria de la defensa: arquitectures físiques i mentals» i «La utopia paral·lela: Ciutats somiades a Cuba (1980-1993)».
Rafael Tur Costa
Rafael Tur Costa va viure i va treballar a Eivissa. Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, encara que es pot considerar una autodidacte. El 1955 coneix els integrants de la Hochschule Für Bildende Künste de Berlín, un grup d’estudiants alemanys de Belles Arts que arriba a l’illa i que el posa en contacte amb els plantejaments artístics de l’avantguarda europea. La seva inquietud el porta a freqüentar els cercles artístics de Madrid i Barcelona. El 1959 es forma a Eivissa el grup Ibiza 59, amb el qual Tur Costa manté una relació constant. A les seves primeres obres abstractes a la dècada dels seixanta s’hi observa una predominança de les tonalitats obscures, que progressivament i no obstant això, donaran pas al blanc, fruit de la seva tasca d’investigació al voltant del fet pictòric i de l’evolució del seu propi llenguatge.
Ha exposat la seva obra a tant a Europa com als Estats Units. Ho ha fet en galeries, centres d’art i museus entre els quals es troben el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) en diverses ocasions (1983, 1997) o el Casal Solleric de Palma (1997). La seva obra forma part de les col·leccions de l’Ajuntament de Palma, del Govern de les Illes Balears, del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, del Museo Internacional Salvador Allende de Santiago de Xile i de la National Gallery of Modern Art de Nova Delhi.