L’Associació Empresarial de Comerç Electrònic i Serveis Informàtics de Menorca (ACCESO) integrada a PIME Menorca, es va reunir aquest passat dimecres 19 de maig amb el conseller d’Fons Europeus, Universitat i Cultura de el Govern Balear, Miquel Company.
En la trobada celebrada entre l’associació i el conseller, ACCESO va poder exposar a aquest un pla conjunt de transformació digital per a les empreses de l’illa de Menorca i Balears en el seu conjunt.
El Pla de Transformació Digital per a les pimes presentat se centra en diversos blocs: el client, els processos, les metodologies àgils, la innovació, la cultura digital, la tecnologia, els models de negoci digitals i el màrqueting.
Des d’ACCESO són conscients de les moltes dades objectius que indiquen que Espanya, i Balears com a locomotora en alguns sectors, es troben entre els països més privilegiats del món. No obstant això, també és cert que en l’horitzó s’albiren alguns aspectes negatius i que incideixen en l’economia insular: un alt atur de joves que tenen dificultats per trobar una primera feina decent, una excessiva dependència de l’turisme i de la construcció i un estat de benestar que, si no es reforma, derivarà en insostenible.
Això suposa un repte i alhora una oportunitat, de manera que des Accés s’aposta per aportar a la societat, des de la seva perspectiva d’especialització tecnològica, un pla de sensibilització, educació a la ciutadania i de formació especialitzada als professionals sobre la transformació digital. Pla que, d’una altra manera, s’ha vingut fent en els últims temps de manera gradual i que ara ha de ser intensificat.
Asseguren des ACCESO que la digitalització de les pimes suposa una oportunitat per a la renovació de les mateixes. Es tracta no d’etiquetar un terme, sinó de transformar la cultura empresarial existent fins al dia d’avui.
En la trobada, l’Associació va traslladar al conseller Miquel Company algunes propostes per emmarcar dins dels fons europeus, que s’estructuren en dos aspectes tractors: la formació a l’empresariat en la transformació digital, com a nou model estratègic de desenvolupament de les seves empresa orientades a la innovació, on la tecnologia és un aliat; al costat d’una formació especialitzada dirigida als professionals de la digitalització com contínua formació i reciclatge en un entorn canviant de forma constant.
Tot això, juntament amb els programes ja iniciats anteriorment de sensibilització social a la ciutadania, de manera que aquesta assumeixi que la transformació digital és molt més que l’ús de xarxes socials i de la robòtica, que en si mateixes, no són els generadors de ocupació, sinó el revulsiu per a la una nova ocupació laboral. A més, això ha d’anar unit a l’educació complementària als estudiants de secundària en digitalització, de manera que la bretxa digital no sigui més gran en el futur, ja que els nadius digitals, acostumats a fer servir eficientment algunes eines, no tenen definit el pensament digital com tal, que serà el veritable canvi de paradigma.
Des d’ACCESO es va oferir a el conseller d’Fons Europeus, Universitat i Cultura, un programa de proximitat a beneficiari, a través de la transferència de coneixement i models de bones pràctiques aportat per experts rellevants en els seus camps, i la creació d’un grup de treball suprainsular de professionals especialitzats, que permeti la generació i col·laboració públic-privada per al desenvolupament de projectes transversals. Aquests projectes seguirien les línies d’actuació dels plans Next Generation EU, i el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència (PRTR Espanya pot), i els de la Conselleria d’Fons Europeus, Universitat i Cultura de el Govern Balear, i impulsarien el canvi de paradigma empresarial desitjat a les Illes Balears.