Armengol defensa que el rigor i la prudència sanitària han permès protegir el màxim de vides possible i avançar cap a una reactivació del turisme més segura i ràpida

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat aquest dijous dematí que el rigor i la prudència sanitària han permès protegir el màxim de vides possible i avançar, en paral·lel, cap a una reactivació del turisme més segura i ràpida. Així ho ha expressat a Madrid en una nova edició dels berenars informatius que organitza Europa Press. A l’acte hi han assistit el president d’Europa Press, Asís Martín de Cabiedes, així com el seu director, Javier García Vila. El president de les Illes Canàries, Àngel Víctor Torres, s’ha encarregat de presentar la presidenta.

En la seva intervenció, Armengol ha destacat que el «màxim rigor» que ha marcat la gestió de la pandèmia ha permès que les Illes Balears hagin estat una de les comunitats amb una incidència més baixa de la COVID-19. Sobretot, però, ha recordat que la capacitat d’uns serveis públics de qualitat i el compromís dels professionals sanitaris han permès estar preparats davant la pandèmia. També ha defensat que la «desescalada prudent i responsable ha permès reduir cada repunt de la incidència», i que s’han assolit els dos objectius principals: «protegir el màxim de vides i mantenir uns nivells estables per a la reobertura segura».

Per aquest motiu, Armengol ha defensat que cada decisió i passa feta en la desescalada s’ha supeditat al criteri dels tècnics sanitaris i experts, i que aquesta línia d’acció s’ha enfortit «amb l’acord i el diàleg amb els agents empresarials, socials i institucionals». A més, ha vinculat l’estratègia al procés de vacunació, ja que s’han produït de manera paral·lela. Això permetrà «avançar molt aviat cap a un dia a dia més semblant al previ a la pandèmia», un fet que també suposarà un canvi en l’economia.

De fet, la presidenta ha seguit la seva intervenció explicant la gestió econòmica que s’ha fet per afrontar la crisi derivada de la pandèmia. Un «esforç històric» de l’Administració, «amb un enfocament diferent i marcat per l’escut social i econòmic desplegat per protegir negocis, empreses i treballadors». «Si volíem una sortida ràpida de la crisi, era fonamental que els llocs de feina i les empreses resistissin i arribassin vius al dia en què la reobertura es produís», ha remarcat.

És en aquest sentit que ha recalcat la importància dels ERTO per davant els ERO; de les prestacions extraordinàries a autònoms i fixos discontinus; de la renda social garantida del Govern; de la injecció de liquiditat de l’ICO i de l’ISBA; dels ajuts per un valor de més de cent milions d’euros a principi d’any per als negocis que varen haver de tancar; del finançament extraordinari de l’Estat a les comunitats autònomes, i, també, dels ajuts directes per un valor de 7.000 milions d’euros que l’Estat ha activat per compensar els territoris i els sectors més afectats per la pandèmia. Així doncs, amb aquests ajuts directes, les Illes Balears són la comunitat que més doblers rebrà per capita: 855 milions d’euros que ara es començaran a distribuir entre els sectors més afectats.

En la mateixa línia, Armengol també ha reivindicat l’enfocament diferent per a la sortida de la crisi amb un «diàleg en tots els àmbits», ja sigui amb l’Estat a través de les conferències de presidents o amb les institucions i els agents econòmics i socials, consensuant les mesures de restricció i la desescalada, a més de crear un pacte de reactivació que té el suport de patronals, sindicats, administracions locals i partits polítics del Govern i de l’oposició.

Reactivació segura i reobertura turística

Durant la seva intervenció, Armengol ha assegurat que ara arribam a un moment decisiu, amb la reobertura del turisme i la recuperació de la mobilitat que permeti anar tornant a la normalitat. «Les Balears afronten aquesta cita clau amb els deures fets», ha subratllat, «cosa que s’ha corroborat amb les ràpides reserves turístiques de territoris com Alemanya o els Països Baixos o amb l’obertura de centenars d’hotels i la reincorporació de desenes de milers de treballadors, com també amb l’anunci de les aerolínies que assenyala que aquest 2021 es recuperaran plenament la connectivitat aèria, les rutes i les places de vols del 2019». De fet, ha destacat que des d’abril cada setmana augmenta un 30 % l’afluència de viatgers des d’Alemanya.

«La nostra temporada no només ha començat amb força, sinó que a més serà bona i es prolongarà fins a l’hivern. I això suposa molta ocupació, molta riquesa i moltes oportunitats», ha afirmat. «El nostre rigor, la nostra serietat i el compromís de la nostra ciutadania han demostrat que són la millor carta de presentació de les Illes Balears a l’exterior».

Armengol també ha destacat els controls a passatgers per tenir una mobilitat segura, els protocols de seguretat que segueixen els establiments hotelers comercials i culturals o el Safety Pack anunciat pel Govern de les Illes Balears, entre d’altres, que estan permetent una reobertura en les millors condicions de seguretat sanitària. A més, ha expressat que «al juny continuarem avançant, aprofitant l’impuls de la vacunació que ens condueix a la normalitat». En la mateixa línia, ha apuntat que «l’aposta per la qualitat, la modernitat i la desestacionalització en la qual feim feina des de fa anys marcarà les passes en el futur immediat, i aprofundirà en un model turístic més sostenible i productiu».

Millora del model de les Illes Balears

En la part final de la seva intervenció, la presidenta ha remarcat la importància de planificar a mitjà i llarg termini i de no dependre exclusivament del turisme. Per això, ha considerat que s’ha de «fer un canvi competitiu i econòmic sense precedents», i que ha arribat l’hora de diversificar l’economia i impulsar la ciència i la tecnologia, la competitivitat i el coneixement, la formació i el talent. Al mateix temps, ha assegurat que «és hora d’aprofitar el compromís amb els objectius de la Unió Europea» a través del «major pla d’estímul i transformació econòmica i social, el Next Generation EU».

Armengol ha recordat iniciatives que es persegueixen des de les Illes Balears relacionades amb l’economia del coneixement, l’impuls a la biotecnologia i la inversió mèdica o l’aposta per les energies netes, entre d’altres. A més, ha remarcat que les Illes Balears són un territori fràgil davant el canvi climàtic i que, per aquest motiu, «s’ha d’impulsar la sortida de la pandèmia amb la mirada posada en la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat».

Pluralitat a l’Estat

Pel que fa la qüestió territorial, la presidenta ha remarcat que «s’ha de treballar més per a què es reconegui la pluralitat i la diversitat d’Espanya» i que «l’Estat sigui un reflex molt més fidedigne de la nostra realitat social i territorial», avançant cap a un Estat «més federal que tengui més en compte la perifèria”. «Espanya no és Madrid, és molt més, com s’ha demostrat també en la gestió de la pandèmia», ha subratllat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.