Avui és el dia mundial de les abelles. Ha estat necessari que tenguin un dia mundial per recordar-nos que elles, i els pol·linitzadors en general, són fonamentals per a la nostra supervivència i que no n’estem tenint gens de cura. De fet, la meitat de les espècies d’insectes ja estan baixant de manera alarmant i una tercera part es consideren ja en perill d’extinció.
La principal causa d’aquest declivi tan pronunciat és la manera en que es produeixen la major part dels aliments que consumim: l’agricultura intensiva i el seu ús generalitzat de pesticides i fertilitzants sintètics. És per això que el GOB Menorca s’ha adherit a la aliança europea que agrupa més de 140 entitats per promoure la iniciativa ciutadana europea «Salvem a les abelles i els agricultors».
Aquesta ICE insta la Unió Europea a eliminar progressivament els pesticides sintètics abans del 2035 començant pels més perillosos. En aquest marc el GOB Menorca ha enviat una carta a la Ministra de transició ecològica i repte demogràfic, Teresa Ribera, i al Ministre d’agricultura, pesca i alimentació, Luís Planas, demanant que Espanya recolzi la prohibició dels pesticides sulfoxaflor, benfluarina i cipermetrina.
S’ha identificat l’ús de pesticides com el principal causant de l’extinció massiva d’insectes. És important recordar que els insectes ens proveeixen de serveis ecosistèmics essencials per a la nostra supervivència, entre ells la pol·linització. Sense aquest procés natural, no es poden reproduir molts cultius i plantes silvestres. És indispensable tant per assegurar les collites com per conservar la biodiversitat. Existeixen múltiples alternatives de control natural de plagues. Des del programa de Custòdia Agrària treballem per apropar-les als pagesos professionals.
El segon punt de la ICE insta la Unió Europea a restaurar la biodiversitat a les zones agrícoles. La destrucció d’hàbitats, conjuntament amb l’ús de pesticides i fertilitzants sintètics, són els principals trets identitaris de l’agricultura intensiva i els principals causants del declivi generalitzat en les poblacions d’insectes mundials.
És per això que és vital mantenir espais naturals a les terres de cultiu, com els representats virtuosament en el mosaic agrari menorquí: petites taques de bosc, paret seca amb vegetació i zones humides, entre d’altres, alternant-se o fins i tot entrelligant-se amb les zones cultivades. També pràctiques tradicionals com la rotació de cultius i el descans en guaret d’una part de la finca actuen de reservoris de flora i fauna silvestre.
El tercer punt de la ICE demana que la Unió Europea – i especialment la seva Política Agrària Comuna – doni prioritat a l’agricultura de petita escala, diversa i sostenible i recolzi la transformació dels sistemes agrícoles cap a les pràctiques ecològiques i agroecològiques. Això és, de fet, el que estem fent aquí a Menorca a través del programa de Custòdia Agrària: acompanyar aquells pagesos i pageses que aposten per una gestió agrícola que respecta el medi ambient i la biodiversitat, alhora que cerca la viabilitat econòmica essencial per a mantenir l’activitat.
Per tot això, avui, dia 20 de maig, Dia Mundial de les Abelles, us convidem a fer dues coses. Primer de tot, que signeu la iniciativa ciutadana europea «Salvem les abelles i els agricultors». I segon i més essencial, que us replantegeu la manera en que consumiu aliments, tenint en compte l’impacte sobre la biodiversitat que tenen al darrere. A través del programa de Custòdia Agrària podreu trobar pagesos i pageses que produeixen aliments de manera respectuosa amb la natura. I perquè els conegueu més de prop, us deixem aquí un vídeo on ells mateixos expliquen com ho fan.