La sostenibilitat del model turístic de Menorca és un dels criteris que han portat a la plataforma Expedia a proposar l’illa com a cas d’estudi de la recuperació turística després de l’inici de la pandèmia de COVID-19. Les dades extretes d’aquesta anàlisi s’han presentat aquest matí en l’esdeveniment “Tourism Recovery” organitzat per l’Organització Mundial del Turisme (OMT) a FITUR. La directora de desenvolupament de negoci de Expedia, Miriam Younes, ha estat l’encarregada de presentar les dades de l’estratègia de rellançament de Menorca que va dur a terme Expedia en 2020. La campanya digital es va dissenyar entorn d’una estratègia centrada en la visibilitat del destí, perquè el viatger tingués al cap a Menorca a l’hora de dissenyar el seu viatge; la flexibilitat, que va permetre activar mercat per mercat en funció de la disminució de les restriccions; i l’efectivitat, per a impulsar la demanda a Menorca. Els experts en dades internes de Expedia van identificar als viatgers espanyols, francesos i italians com els objectius clau de la campanya. Les dades intel·ligents obtingudes van servir per a activar la campanya de màrqueting quan s’observava una major demanda.
A través de contingut audiovisual, amb imatges i vídeos inspiradors sobre Menorca, i complementat amb guies i la possibilitat de buscar i reservar viatges, la campanya va aconseguir més de 4 milions d’impressions i va generar un fort augment de la demanda nacional i internacional. En un primer moment, la campanya es va centrar en la reactivació del mercat nacional, i a continuació en els mercats francès i italià. Des de finals de maig de 2020, les recerques impulsades després de la posada en marxa de la campanya van augmentar a Espanya en un 97%, un 55% a França i un 19% en el mercat italià. Per aquest 2021, la tendència a l’alça es manté. La campanya s’ha posat en marxa el 19 d’abril i les recerques diàries han tingut un creixement important: un 46% en el mercat nacional, un 150% en el cas de França, un 37% en el mercat britànic i un 29% a Itàlia.
Aquest estudi s’emmarca dins la iniciativa de la OMT de presentar casos d’èxit que puguin resultar útils a altres destinacions turístiques per a reactivar la demanda després de la pandèmia. Juntament amb Menorca, en l’esdeveniment es presenten altres exemples de resultats positius en l’augment de la demanda turística com Barcelona, Santiago de Compostel·la, Cancun i la regió de Guajanato (Mèxic).
MENORCA, ILLA SOSTENIBLE
Precisament, un dels eixos de la participació de Menorca a FITUR s’ha articular entorn del seu model de turisme sostenible. En la jornada d’ahir dijous, la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, va assenyalar la necessitat de “continuar recorrent el nostre camí cap a la sostenibilitat” que avui dia permet a Menorca ser un exemple de resiliència i respecte pel medi ambient.
Menorca ha tingut l’oportunitat avui de donar a conèixer la seva estratègia 2030 de transició energètica durant la taula rodona “Islas Azules y Circulares” organitzada per Ibiza Sostenible, en la qual també hi ha participar l’illa canària d’El Hierro. La presidenta del Consell, Susana Mora, ha explicar que l’objectiu a aconseguir és que Menorca compti en 2030 amb un 85% d’energia procedent de les renovables. Des de 2019, Menorca forma part de les 26 illes europees per a la transició energètica a través del projecte de la Comissió Europea “Clean Energy for EU Islands”. Un projecte a través del qual Europa proporciona suport tècnic i econòmic per a la descarbonització elèctrica de Menorca. Durant la seva intervenció, Susana Mora ha dit que “no podem treballar únicament des de la perspectiva de les energies renovables sinó també des de l’economia, fomentant l’economia circular, donant suport al canvi cap a una economia eficient en l’ús dels seus recursos propis, i que aposti per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador amb el nostre territori”. La desestacionalització, el foment del producte local i la creació de nous productes turístics compromesos amb el medi ambient consoliden a Menorca com a destinació turística sostenible.
Aquesta aposta pel desenvolupament d’un model turístic sostenible i l’aportació de l’ecoturisme a la recuperació del sector va quedar patent en la designació de Menorca com a seu del V Congrés Nacional d’Ecoturisme. La directora insular de Promoció Turística i Fons Europeus, Laura Ruiz, va presentar dimecres en l’estand de Tourespaña aquesta cita, que se celebrarà el proper mes d’octubre després de ser ajornada en 2020 a causa de la situació sanitària. Sota el títol “Connectats amb la naturalesa”, l’esdeveniment pretén servir com a espai de trobada, diàleg i reflexió sobre el futur de l’ecoturisme, en un moment en el qual la volta a la naturalesa i els espais saludables cobra més rellevància a l’hora de decidir-se per un destí segur. Segons una enquesta de l’Observatori d’Ecoturisme d’Espanya, el 95% dels enquestats té intenció de viatjar a espais naturals enguany i la pràctica totalitat valora com a importants els aspectes que defineixen l’ecoturisme .
BALANÇ DE LA 41 EDICIÓ DE FITUR
Amb la jornada d’avui, es tanquen quatre dies de feina que la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) ha dut a terme en el marc de FITUR. Per a la presidenta del Consell i de la FFTM, Susana Mora, “aquesta ha estat una edició atípica per la situació que estem vivint però, a la vegada, esperançadora i il·lusionant per quant ha de suposar un punt d’inflexió d’aquesta crisi en la qual estem immersos. Hem tingut l’oportunitat de poder seure amb companyies aèries i marítimes, Oficines Estatals de Turisme, agències de viatges, i periodistes de l’àmbit turístic, i podem dir que les impressions recollides són positives. Menorca està ben posicionada i la gent té ganes de venir a visitar la nostra illa. En aquest sentit –afegeix la presidenta– tot fa preveure que puguem tenir una temporada 2021 que ens permeti estabilitzar la situació que estem travessant”.
Per a la presidenta, és important però situar aquest optimisme en un context de màxima prudència per l’escenari d’incertesa en el que encara ens trobem, i el que cal és esperar que es tradueixin en reserves.