David Pons, director de Chess Menorca: “Volem convertir els escacs en una eina educativa” Per Itziar Lecea

Recentment  s’ha presentat a Ciutadella la nova Associació Chess Menorca. Aquesta entitat, que dirigeix el ciutadellenc David Pons, actual director tècnic del Club d’Escacs Cercle Artístic -CECA-, ha creat un equip amb dos objectius molt clars. El primer, fer arribar els escacs a tota l’illa, ja que la diferència d’interès entre els municipis de ponent i de llevant és important. I el segon és emprar els escacs com a eina educativa. No només a les escoles, sinó en àmbits tan diferents com la presó.

Com heu articulat aquesta nova associació de Chess Menorca?

La clau de tot era, per jo, tenir una estructura i un equip important. Per açò hem cercat perfils diferents. N’Oriol Masip serà qui m’ajudarà amb la formació a les escoles, és un dels pilars fonamentals de l’associació. Pel que fa a la cara social, volem treballar amb fillets amb certes dificultats, també amb gent gran, per la que prepararíem materials específics. I a les classes dels matins, que fem n’Oriol i jo a les escoles, li volíem donar un enfocament més global. Per açò hem integrat dintre de l’equip dues figures noves. Una és una psicopedagoga, que donarà pes a moltes de les situacions que veim amb el joc. És impressionant com, observant com juga un infant, pots detectar problemes de concentració, trets de personalitat diferents, com l’autisme o detectar pors i inseguretats. Tenint una psicopedagoga amb una base metodològica molt més clara, podem millorar aquest aspecte de les classes del matí. Ella és na Catalina Sintes. A banda, tenim a en Miquel Mas, que és l’enllaç com a mestre, perquè dona classes a primària. El vaig conèixer fent el curs de 10 hores d’escoles. I vaig veure com, engrescant els infants, treballava moltes altres matèries de manera transversal gràcies als escacs. En Miquel és, per dir-ho d’alguna manera, la peça del món educatiu. El darrer de l’equip és en Francesc Pons, que ens ajuda amb tot el tema de disseny de material. També tenim a en Juan Cubas i en José Martínez, tots dos membres del CECA i dels millors jugadors que tenim a Balears, que s’encarregarien de la part d’entrenament. Així som 7 persones les que formam Chess Menorca: perfils tècnics, enfocats cap a l’ensenyament, i persones que complementarien altres branques, encara que no sapin molt d’escacs. Per açò la importància de tenir persones dintre del món de l’educació i la pedagogia.

En essència, què diries que voleu que sigui Chess Menorca?

És un projecte que vol ser una escola diferent, no només centrada en el joc. El concepte que volem transmetre també és el de Menorca Illa d’Escacs. Les diferències actuals entre Ciutadella i la resta de l’illa són massa grosses, i no hauria de ser així. Poder tenir seus a tots els municipis permetria més fluïdesa pels alumnes, que ara mateix s’han de desplaçar a Ciutadella per rebre classes, més enllà dels cursos escolars dels matins. És el cas dels alumnes de tecnificació, per exemple.

Dona molta importància a la part educativa, i ara mateix tant n’Oriol com tu sou ja dintre de les escoles fent cursos. Com desenvolupareu aquest aspecte des de Chess Menorca?

Amb les escoles hem avançat moltíssim, i volem seguir per aquest camí. Enguany, malgrat la pandèmia, hem pogut fer cursos a 70 grups. Tenim molts projectes i moltes idees, però volem fer les passes segures. Una de les fites que tenim a les escoles és crear un torneig escolar. Durant el curs d’enguany hem pogut fer classe a 70 grups. Però la nostra intenció és, en un any o dos, duplicar aquesta xifra. Tenir un gruix de joves escolars que s’interessin per aquest tipus d’esport ens podria permetre anar, per exemple, al campionat nacional escolar, que es celebra a Madrid. A més, si creix l’interès entre els centres escolars, aconseguirem millors convenis. El que volem, en el fons, és reforçar el joc d’escacs com a eina educativa.

Fins on heu arribat en aquesta vessant educativa fins ara?

Ara mateix estem fent classes a tota la primària, de primer a sisè. El problema és després seguir aprenent fora de l’aula, especialment als municipis on no tenen clubs, com és el cas de Maó, on els jugadors s’han de desplaçar a Es Castell. A més, n’hi ha que no ho tenen fàcil anar d’un poble a un altre.

L’educació amb escacs serà només per infants?

També volem donar-lis sortida. De les escoles tenim mestres, pares i mares que havien demanat poder-se apuntar a alguna activitat, però el meu temps, com el de tothom, és limitat. Els matins, amb els cursos a les escoles. I els capvespres, amb l’escola del CECA, a banda d’entrenar a un parell de persones de fora de l’illa i la tecnificació dels millors jugadors de Menorca. La idea és que, amb l’equip de Chess Menorca, ens puguem organitzar i ampliar cap a aquests col·lectius de persones adultes que s’interessen pels escacs.

També voleu obrir una línia d’investigació. Ens pots explicar en què consisteix exactament?

Ens interessa molt poder entrar dintre de la presó. Tenim coneixement d’un estudi fet a Brasil on es veu que el 70% dels presos, en el moment de tornar a la societat, són reincidents. I es va fer una prova on els presos que començaven a jugar escacs i ho feien durant un any, aquesta reincidència baixava al 40%. I en dos o tres anys, fins al 17%. Són dades que criden molt l’atenció i és interessant poder treballar en aquest sentit. Un altre línia d’investigació que volem encetar en un futur és la introducció dels escacs a la matèria de matemàtiques. A Noruega s’han fet proves amb grups del mateix nivell, un aplicant escacs a la matèria i l’altre no. I s’han vist resultats impressionants en els grups que implantaven escacs a les matemàtiques.

L’any passat ja vau fer passes per organitzar el primer Open d’escacs de Menorca. És un projecte que la nova associació vulgui seguir?

Volem realitzar el primer Open de Menorca l’any que ve. El teníem preparant just abans de la pandèmia, amb persones de més 40 països apuntades. I no el vam poder fer. L’objectiu és poder fer un Open internacional amb jugadors de tot el món. De fet, teníem apuntades figures importants dintre d’aquest món, com tops mundials de Sub-14, la campiona grega, jugadors olímpics, etc. La nostra intenció és poder organitzar-lo de nou cap a Setmana Santa de l’any que ve. Ens fa moltes ganes.

Quins altres projectes teniu en ment?

També farem conferències i trobades al voltant del món dels escacs. Però la primera fita que tenim al calendari és l’escola d’estiu, que fins l’any passat la fèiem amb el CECA i enguany ja la farem a través de Chess Menorca, amb la col·laboració, açò sí, del Cercle Artístic. El mes d’agost també tindrem a un gran mestre, Óscar de la Riba, que ha estat campió absolut d’Espanya. Amb ell farem una estada de 8 hores enfocada a persones adultes. Però com ja he dit, tot i que hem començat amb molta força, necessitem anar a poc a poc i moure les peces amb cap.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.