L’exposició itinerant sobre l’ofici de carboner que es va estrenar l’any passat al Centre Artesanal de Menorca es podrà visitar aquest estiu a Ferreries, Ciutadella i Sant Lluís. La Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) continua així la seva la seva tasca de donar a conèixer aspectes de l’artesania local amb aquestes mostres de format reduït pensades per traslladar-se fàcilment per iniciativa pròpia o d’altres entitats.
Des del 2019 s’han anat organitzant aquestes exposicions a través del Centre Artesanal de Menorca; la primera es va dedicar a la coca rossa i la segona a l’ofici de carboner. Pel que fa a aquest 2021, el Centre mostrarà al públic l’exposició “Temps d’emblanquinar”, sobre els calciners i les emblanquinadores.
Pel que fa a “Vas més brut que un carboner!”, obrirà les seves portes el proper dimarts 6 de juliol al vestíbul de l’Auditori de Ferreries. Es podrà visitar cada dia de 18 a 20h fins l’1 d’agost. Com a activitat complementària s’ha programat una xerrada sobre l’ofici de carboner a càrrec de Vicent Pons i Quim Salort el dia 8 de juliol a les 21h a Ses Fonts d’enfora.
A Ciutadella es podrà veure entre el 3 i el 31 d’agost a l’Espai d’Art Xec Coll en horari de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 i de 18 a 20h. Com a activitat complementària s’ha programat una xerrada sobre l’ofici de carboner a càrrec de Vicent Pons i Quim Salort que es farà dia 13 d’agost a les 20h al pati de Can Saura (aforament limitat).
Finalment a Sant Lluís obrirà el 3 de setembre fins el 3 d’octubre a Es Molí de Dalt. L’horari serà de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 18 a 20h, i els dissabtes de 10 a 13h. La xerrada està pendent de confirmar.
Els visitants coneixeran la importància que tenia antany l’ofici de carboner, ja que el carbó s’emprava en les cuines de ferro, brasers i maridets, i també els ferrers l’empraven com a combustibles. A més, la seva feina assegurava el manteniment de boscos i marines. Amb el temps, aquest ofici feixuc, brut i mal pagat es va anar perdent fins que un llenyataire de Ferreries, Vicent Pons, en va reprendre l’activitat i avui segueix muntant sitges per fer el carbó vegetal.
L’exposició està dividida en diferents mòduls que, a través de textos, imatges, il·lustracions i elements interactius, conformen una experiència divulgativa per a tots els públics. La mostra es complementa amb un parell de maquetes de sitges i algunes de les eines més singulars de l’ofici.