S’acorda l’ocupació urgent dels habitatges de grans tenidors inclosos en l’expedient de cessió obligatòria d’ús temporal

El Consell de Govern ha acordat aquest dilluns l’ocupació urgent dels habitatges buits de grans tenidors que continuen inclosos en l’expedient de cessió obligatòria i temporal d’ús incoat de 2 de març de 2021, després de l’estimació de les al·legacions respecte de 20 immobles dels 56 inicials.

En la llista dels habitatges que s’han d’ocupar de manera urgent n’hi figuren un total de 33. No obstant això, d’aquests n’hi ha 7 en procés de compra per part de l’IBAVI i seran exclosos en formalitzar-se l’escriptura en els propers dies, de manera que, en la pràctica, l’ocupació afectarà 26 habitatges. En total, s’ha acordat adquirir 10 habitatges inclosos en aquest expedient, 3 dels quals ja estan en mans de l’IBAVI.

La cessió d’ús d’aquests habitatges buits dels grans tenidors, inclosos en el Registre d’habitatges desocupats, està prevista en la Llei d’habitatge de les Illes Balears i el procediment per dur-la a terme és el que estableix la llei d’expropiació forçosa estatal, que permet l’ocupació amb caràcter d’urgència si aquesta es justifica.

En aquest cas es considera que és procedent la urgència de l’ocupació dels habitatges per disposar com més aviat millor dels immobles per atendre situacions de necessitats residencials urgents. En aquest sentit, s’explica que la incidència de la pandèmia s’ha traduït en un creixement de les dificultats econòmiques i socials preexistents en l’accés a l’habitatge. I que, tot i el bon ritme de construcció d’HPO de nova planta, i altres mesures, com l’increment de les ajudes de lloguer, encara no hi ha recursos suficients disponibles per abordar situacions de vulnerabilitat sobrevingudes.

L’ocupació urgent acordada permetrà que en el termini d’un mes es puguin organitzar ja les citacions dels grans tenidors per a la visita dels habitatges i la formalització de la cessió obligatòria temporal. En el moment de la formalització del lliurament de l’habitatge, el Govern de les Illes Balears pagarà el preu que es considera adequat com a indemnització per l’expropiació d’ús durant set anys i que és el que figura en la resolució de 2 de març de 2021.

S’abonarà l’import per set anys en un únic pagament. En cas de discrepàncies respecte del preu, resoldrà el Jurat de Cessió d’Habitatges Desocupats i l’import de la indemnització quedarà dipositat.

El càlcul és que la mitjana d’indemnització que es pagarà als grans tenidors serà de 391 € mensuals, una mitjana de 32.844 € pel total dels 7 anys per a cada immoble, tot i que el preu varia per a cadascun.

El Govern, tot i que els grans tenidors puguin estar en descord amb el preu, entén que el procediment d’ocupació urgent pot continuar endavant, atès que no es causa cap perjudici, perquè simplement s’ajustaria posteriorment el preu.

De fet, esperar a tenir el preu que marqui el Jurat per prendre possessió dels habitatges suposaria que uns habitatges que ja fa més de dos anys que són buits continuarien tancats sense complir la seva funció social i els ciutadans que tenen la necessitat d’habitatge —i hi haurien d’accedir— no els tindrien a la seva disposició, tot i que el Govern ja hagi acordat la seva cessió obligatòria, en compliment de la Llei d’habitatge de les Illes Balears.

Els 33 habitatges respecte dels quals s’acorda l’ocupació urgent estan ubicats a Mallorca (19), a Eivissa (6) i a Menorca (8). D’aquests immobles n’hi ha 7 que s’adquiriran i que, per tant, sortiran de la llista (4 de Menorca i 3 de Mallorca).

S’ha de recordar que l’objectiu prioritari del Govern és que els habitatges no estiguin tancats, de manera que els grans tenidors tenen la possibilitat de vendre o llogar aquests habitatges abans que es faci efectiva l’ocupació. De fet, de les al·legacions que s’han estimat, bona part ha estat perquè els habitatges s’havien transmès després de les visites dels inspectors.

Per tot això, el Govern acorda l’ocupació urgent dels habitatges que, en el moment de formalitzar-se les actes d’ocupació respectives, constin inscrits en el Registre d’habitatges desocupats i, per tant, inclosos en l’expedient.

Contra l’acord aprovat avui es pot interposar un recurs de reposició davant el Consell de Govern en el termini d’un mes i un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos.

Per ara, el TSJIB ha rebutjat les mesures cautelars de paralització del procediment que han instat els grans tenidors i ha resolt que aquest continuï.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.