Finca es Rafal, Mallorca

El sector hostaler de l’illa inicia la campanya estival de reciclatge de vidre Banderes Verdes

El Consorci de Residus i Energia, format pel Consell Insular de Menorca i els 8 ajuntaments de l’illa; i Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, llancen una nova edició del Moviment Banderes Verdes, la iniciativa que té com a objectiu guardonar l’esforç d’establiments hostalers i l’activisme dels municipis costaners en la recollida selectiva de vidre durant els mesos d’estiu.

Un total de 327 restaurants, bars i cafeteries dels 8 municipis de Menorca s’han sumat a la iniciativa i buscaran incrementar de manera conjunta els nivells de recollida selectiva de vidre pel que fa a l’any anterior. Per a això, comptaran amb l’acompanyament de personal d’Ecovidrio, que al llarg de tot l’estiu farà visites i enquestes als establiments del sector HORECA participants per detectar les necessitats de cada local, assegurar la dotació de mitjans per al reciclatge, informar sobre la normativa i incentivar les bones pràctiques. La campanya buscarà també sensibilitzar la població sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre.

Banderes Verdes, hostaleria i ajuntaments per la recuperació verda

Banderes Verds té la singularitat d’involucrar tant a les entitats locals com a restaurants, bars i punts de restauració en general. L’edició de 2021 comptarà amb la participació de 20 municipis de les Balears, als quals s’ha unit el Consorci de Residus i Energia de Menorca, que engloba com a entitat els vuit municipis de l’illa, i els 327 establiments hostalers. Menorca optarà així com a illa a la Bandera Verda, el guardó que Ecovidrio atorgarà al municipi o entitat que aconsegueixi batre la seva marca de reciclatge de vidre.

La campanya, una de les iniciatives clau d’Ecovidrio en aliança amb el sector de l’hostaleria, es desenvolupa a 129 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

El reciclatge d’envasos de vidre a Menorca

L’estiu és una etapa clau a Menorca a causa de la incidència del turisme i l’augment del consum. Durant aquest període es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els hotels, restaurants i cafeteries són grans generadors de residus de vidre durant l’estiu i per tant, es converteixen en un sector determinant per a la transició cap a un model d’economia circular.

El 2020, els ciutadans de Menorca van reciclar fins a 2.572.320 de kg de residus d’envasos de vidre, la qual cosa suposa 26,9 kg/habitant.

El sector hostaler, clau en un model d’economia circular

El sector hostaler a Espanya genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, per la qual cosa és clau per generar una transició real cap a un model d’economia circular. En l’última edició, Banderes Verdes va aconseguir elevar la recollida d’envasos de vidre fins a les 48.226 t, un 11,2% més que en l’exercici anterior. A més, gràcies al reciclatge d’aquesta quantitat es va aconseguir evitar l’emissió de 24.514 tones de CO2, dada comparable amb retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 76,8% el 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dóna suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.