La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha rebut aquest divendres els vaccins de la llengua blava. En total, han arribat 500.000 dosis de BLUEVAC BTV 4 per a la campanya de vaccinació, que començarà dia 12 de juliol. El Servei de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), ens que depèn de la Conselleria, s’ha fet càrrec de la logística del trasllat i emmagatzematge dels vaccins, que s’han de conservar a una temperatura d’entre 2 i 8 graus.
La previsió és la vaccinació de 208.000 ovelles i 22.500 vaques, més els animals de reposició. Els ovins necessiten una dosi; mentre que els bovins, dues. Es vacunaran tots els animals inscrits al cens ramader. Els veterinaris de les Associacions de Defensa Sanitària (ADS) iniciaran la vaccinació dels animals inscrits en aquestes associacions. La resta dels animals seran vaccinats pels veterinaris contractats per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació per aquesta campanya de llengua blava. La previsió és que la vaccinació de tot el ramat finalitzi a la tardor.
Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «els vaccins han arribat a les Balears segons el calendari previst». Ha explicat que la campanya de vaccinació arrancarà «primer amb les explotacions que tinguin un focus detectat, per aïllar-lo i evitar-ne la propagació; i després a les explotacions que tinguin una sortida comercial per no frenar el flux de sortida dels animals».
Fins ara, s’han comptabilitzat 20 casos positius de llengua blava a les Balears i hi ha altres 4 casos per confirmar pel laboratori de referència. De moment, han comunicat símptomes explotacions de Campanet, Inca, Sineu, Escorca, Pollença i Alcúdia.
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va confirmar un brot de llengua blava localitzat a Mallorca el passat primer de juliol, després de la confirmació per part del Laboratori Central de Veterinària (LCV) d’Algete, a Madrid, de 20 casos positius del serotip 4 d’aquesta malaltia. El passat 3 de juliol, el BOIB va publicar la resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, que declarava oficialment la presència de llengua blava a Mallorca i establia mesures sanitàries per evitar-ne la propagació a tot el territori de les Illes Balears.
La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha habilitat un espai al web de la Conselleria amb la informació d’aquest brot i d’aquesta malaltia, que afecta els remugants i que és de declaració obligatòria. Per això, al web s’hi pot trobar, entre d’altres, el formulari de sospita de malaltia. Els titulars d’explotacions que detectin ovins i bovins a la seva explotació amb simptomatologia compatible (animals abatuts, salivació excessiva, llengua inflada de color blau, coixesa, dificultat respiratòria, etc.) poden comunicar la sospita d’aquesta malaltia a l’oficina comarcal corresponent.
La llengua blava no és una zoonosi i no afecta les persones. A més, no representa cap risc per als consumidors, ni tan sols pel que fa a la carn i a la llet d’animals infectats.