Aquest cop ho fa en coordinació amb el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del mateix Consell Insular. Serà la cinquena edició del Fòrum Menorca Illa Jove, en aquest cas orientat a parlar sobre el medi ambient, i més concretament del canvi climàtic.
L’objectiu d’aquesta trobada és compartir inquietuds, preocupacions, i propostes en aquest àmbit i projectar idees cap a l’Assemblea ciutadana de Menorca pel clima.
A les assemblees ciutadanes hi participen un grup de persones representatives de la societat, triades a través d’un sorteig cívic, que reben informació i acompanyament de persones expertes, i els donen temps i espai per deliberar i desenvolupar recomanacions polítiques per traslladar-les a les institucions.
Aquestes experiències han demostrat ser particularment útils per implicar la ciutadania en el procés polític, per millorar l’ambició de les actuacions enfront del canvi climàtic, i per ajudar a garantir un compromís més proactiu amb les polítiques de canvi climàtic, a més de construir solucions consensuades als problemes i reptes que tenim com a societat. És una estructura que potencia un compromís efectiu de la ciutadania en temes complexos.
Així, una assemblea ciutadana pel clima es planteja com a instrument basat en el debat informat i respectuós, que permet fugir del clima polaritzat i legitima la tasca política a través de l’ús de mecanismes de democràcia deliberativa. La deliberació permet sintonitzar les persones amb la complexitat i la visió a llarg termini que requereix la crisi climàtica.
Des del Servei de Joventut es considera fonamental que els joves puguin participar en la presa de decisions per a la Menorca del futur, concretament i en aquest cas, sobre quina és la Menorca que volen tenir en relació al medi ambient en el context de la crisi climàtica mundial.
La trobada tindrà lloc al Llatzeret el proper 29 de juliol a partir de les 19 hores, i, a més d’aquest procés participatiu, es podrà gaudir també de l’actuació d’un artista compromès amb el clima, Leonmanso.