Finca es Rafal, Mallorca

Armengol i la ministra Montero es reuneixen amb el Grup d’Estudi de la prostitució per tractar sobre diferents iniciatives impulsades des de les Balears

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, han mantingut avui al Consolat de Mar una trobada amb representants del Grup d’Estudi de la Prostitució a les Illes Balears. Durant la reunió, s’han tractat diferents qüestions relacionades amb les actuacions que s’han duit a terme durant els darrers anys per lluitar contra la prostitució i el tràfic de dones i nines amb fins d’explotació sexual a les Illes Balears, així com dels projectes de futur.

Precisament, una de les qüestions que s’ha tractat és l’estat del projecte «Xarxa de comunitats autònomes per una vida lliure de violència per a les dones en contextos de prostitució i l’eliminació del tràfic i l’explotació sexual infantil i adolescent» que lideren les Illes Balears, amb la participació de set comunitats autònomes més i la ciutat autònoma de Melilla. El seu objectiu és oferir una resposta integral a les dones víctimes de tràfic, a les que estan en contextos de prostitució i a les víctimes d’explotació sexual infantil i adolescent, per tal d’acompanyar-les i oferir-los garanties per a un projecte de vida alternatiu. Es tracta d’un projecte que opta a ser finançat amb els fons europeus Next Generation i que tindrà una durada de quatre anys.

D’altra banda, també s’ha fet entrega a la ministra de dos projectes recents. En primer lloc, de l’Estudi sobre la prostitució, el tràfic i l’explotació sexual a les Illes Balears, elaborat l’any 2020 per un equip liderat per la Universitat de les Illes Balears i que fa un diagnòstic i una anàlisi sobre la realitat del sistema de prostitució a la nostra comunitat. En segon lloc, de la Guia per a l’actuació davant casos d’explotació sexual en la infància i l’adolescència (ESIA), presentat recentment. Es tracta d’un instrument de valoració de possibles situacions d’ESIA que va dirigit als professionals que atenen menors i els ofereix una eina per detectar aquestes situacions.

Aquestes iniciatives i d’altres que es duen a terme a les Balears han estat explicades per membres del GEPIB, els quals han participat en la trobada juntament amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran. Es tracta de Lluís Ballester, coordinador del GEPIB; Maria Pilar Barceló, advocada de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears; Catalina Bagur, de Creu Roja Illes Balears; Belén Matesanz, coordinadora autonòmica de Metges del Món a les Illes Balears; Susana Pulido, de la Fundació de Solidaritat Amaranta; Valentina Milano, professora de la UIB, i Jaume Perelló, membre de l’entitat Casal Petit – Germanes Oblates.

Cal recordar que l’any 2019, les Balears varen aprovar el Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones i Nines amb Fins d’Explotació Sexual i d’Abordatge de la Prostitució, que establia seixanta accions en quatre eixos d’actuació per abordar la situació de la prostitució i el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual a la nostra comunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.