La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha fet públic avui un procediment per a què els propietaris que -en compliment del Reial decret llei 11/2020 de 31 de març que paralitzava els procediments de desnonaments i llançaments d’inquilins deutors i ocupants irregulars amb motiu de la crisi de la covid- han mantingut aquestes famílies a les seves propietats puguin sol·licitar una compensació econòmica.
Poden sol·licitar aquesta compensació econòmica aquells propietaris que tinguessin una resolució judicial que acordava el llançament de l’inquilí o també una resolució que ordenava la sortida de la seva propietat de la persona o persones que ocupaven de manera irregular l’habitatge.
En un primer moment, en aprovar-se el Reial decret llei, es va determinar que la suspensió dels llançaments resolts es mantindria fins al 9 de maig i, posteriorment, es va prorrogar fins al pròxim 9 d’agost.
Així, la compensació pot cobrir els perjudicis econòmics ocasionats entre la suspensió del procediment (per l’entrada en vigor del Reial decret llei) i la finalització de la seva vigència (ara 9 d’agost) o fins a la data en què el jutge o tribunal ha acordat aixecar la suspensió si és anterior al 9 d’agost de 2021.
La compensació que poden demanar els arrendadors té condicions diferents de la que poden sol·licitar els propietaris d’immobles ocupats irregularment.
En el cas dels propietaris que tenien un inquilí pendent de llançament (ordenat judicialment) per incompliment del pagament del lloguer poden sol·licitar una compensació corresponent al preu del lloguer mitjà que correspondria a un lloguer d’habitatge en l’entorn en què es trobi l’immoble, no pel preu del seu lloguer concret, exceptuant que aquest sigui més baix que el lloguer mitjà de la zona.
Si el propietari està afectat per una ocupació irregular amb llançaments suspès, ha de demostrar que la paralització del llançament li ha ocasionat perjudici econòmic, en trobar-se l’habitatge ofert en venda o arrendament amb anterioritat a l’entrada en l’immoble i aquest perjudici es pot acreditar.
En ambdós casos, procedeix la compensació sempre que els inquilins o ocupants irregulars de l’habitatge tinguin acreditada, mitjançant informe dels Serveis Socials, la seva situació de vulnerabilitat i sempre que no s’hagi ofert, en un termini de tres mesos des de l’informe de Serveis Socials, alternativa residencial per part de l’administració.
El valor mitjà dels lloguers es calcula a partir dels índexs de referència del preu del lloguer d’habitatge o altres referències objectives representatives del mercat d’arrendament (https://www.mitma.gob.es/vivienda/alquiler/indice-alquiler).
També es poden incloure les despeses corrents. Aquestes despeses coincidiran amb la suma dels imports de les factures i justificants de les despeses associades a l’habitatge que l’arrendador o propietari acrediti haver pagat i no haver cobrat de l’arrendatari o ocupant.
El fons que es destinen a aquestes compensacions econòmiques als propietaris procedeixen dels recursos del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 i la convocatòria està dotada amb 300.000 euros.
El termini de presentació de les sol·licituds de les compensacions finalitzarà el 9 de setembre de 2021.
Les sol·licituds es poden presentar per mitjans electrònics, a través de la pàgina web del Govern de les Illes Balears http://habitatge.caib.es o bé de manera presencial (a la seva elecció), si el sol·licitant és una persona física a:
– oficines de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura – seu de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge
– en qualsevol dels llocs que estableix l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques