La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha comprat en un mes 30.710 quilos d’hortalissa, carn i llet als pagesos i ramaders de Menorca per distribuir a les entitats socials de l’illa. La nova fase de compra pública, la tercera, es va iniciar el passat 12 de juliol i, en aquesta ocasió, les entitats socials de Menorca -Càritas i Creu Roja- tornen a rebre aquests productes frescs i de proximitat. La consellera Mae de la Concha ha visitat aquest matí la Creu Roja de Maó i ha estat acompanyada pel director d’aquesta delegació, Arturo Bagur. Aquest dilluns, l’entitat de Maó ha rebut una comanda de carn, hortalissa i llet, que provenia de Sa Cooperativa des Camp i COINGA, respectivament. Aquesta fase de compra pública, amb un pressupost previst de 800.000 euros i que durarà fins al 31 de desembre, arriba a unes 2.000 famílies de Menorca.
Segons la consellera De la Concha, el projecte de la compra pública és «pioner a l’Estat i també de sentit comú». La consellera ha afegit que la compra pública «permet que les famílies puguin rebre producte fresc, i això és especialment important per a les famílies amb nins petits i persones majors». El director de Creu Roja de Maó, Arturo Bagur, ha explicat que «rebre aquests productes és un alè d’aire fresc perquè fa més atractiva la cistella que proporcionam a les famílies».
En la segona fase de la compra pública es varen presentar a la licitació empreses de Mallorca i d’Eivissa. En aquesta fase actual també han optat les de Menorca. En concret, són una que proveeix hortalisses, fruita i carn; i una que proveeix llet. Aquestes empreses distribueixen els seus productes a les sis delegacions de Creu Roja de l’illa (Ciutadella, Maó, Ferreries, Alaior, Es Mercadal i Sant Lluís) i a Càritas de Menorca.
Durant aquest primer mes, la conselleria d’Agricultura ha comprat 11.127 quilos d’hortalissa, com carabassons, cebes, tomàtigues i pebres; 2.303 quilos de carn, entre carn de xot i porcella; i 17.280 litres de llet.
La compra pública alimentària amb destinació a entitats socials és un projecte de la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que es coordina amb la conselleria d’Afers Socials i Esports. Es tracta d’un projecte que va néixer en plena pandèmia per la COVID-19 amb un objectiu doble: comprar excedents al sector primari i agroalimentari, que tenia moltes dificultats per vendre els seus productes pel tancament del canal HORECA (hotels, restaurants i càtering); i ajudar a les famílies més necessitades, afectades pels efectes socioeconòmics de la pandèmia.