El Pla MOVES III rep en tan sols un mes 184 sol·licituds per un import de 4,9 milions d’euros, més de la meitat del pressupost

La convocatòria pública de subvencions de suport a la mobilitat elèctrica, el programa MOVES III, ha rebut 184 sol·licituds a les Illes Balears des que es va obrir aquesta línia d’ajuts el passat 5 de juliol. En tan sols un mes, l’import sol·licitat ha pujat fins a 4.949.155 euros, més de la meitat del pressupost inicial del programa per a les Illes de 9,3 milions d’euros.

Del total de sol·licituds presentades fins a dia d’avui, 139 són per a l’adquisició de vehicles elèctrics i 48 per a la instal·lació de punts de recàrrega. Un 78 % d’aquestes sol·licituds provenen de particulars.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que «el ritme de sol·licituds del Pla MOVES III demostra la implicació de la ciutadania quant a la necessitat d’apostar per una mena de vehicles més sostenibles i menys contaminants». Per això, ha dit, «des del Govern veiem amb bons ulls la resposta de la ciutadania en aquest àmbit, fet que demostra gran sensibilitat per continuar fent passes cap a la transició energètica a Balears que ajudi a reduir emissions». «Vull destacar que som la primera comunitat autònoma que va aprovar el MOVES III», ha declarat el vicepresident, qui també ha recordat que totes les compres i actuacions realitzades des del 10 d’abril en endavant ja són subvencionables.

Yllanes ha visitat amb el conseller de Fons Europeus, Miquel Company, un establiment de la cadena de supermercats Lidl, empresa que ha aprofitat les subvencions del programa MOVES II per instal·lar punts de recàrrega dobles en quatre dels seus supermercats de l’illa de Mallorca, que generen 22 kW de potència.

En aquest sentit, el vicepresident ha asseverat que «les empreses tenen un paper molt important a l’hora de posar en marxa aquest Pla MOVES. Necessitam la vostra col·laboració per fer arribar aquests incentius al màxim nombre de gent possible i impulsar tots junts la descarbonització del sector».

Per la seva banda, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha subratllat la importància que la mobilitat sostenible té dins el programa Next Generation de la UE i també dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estatal, ja que dos dels components estratègics (1 i 6) es dediquen a fomentar les inversions en mobilitat elèctrica i, a més, el primer Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica presentat pel Govern central ha estat el del vehicle elèctric i connectat. «Aquesta aposta que ara fa Espanya i Europa per accelerar la transició cap a la mobilitat sostenible està completament alineada amb el full de ruta capdavanter en què fem feina des de fa temps a Balears. Reduir al màxim les emissions de CO2 és un objectiu compartit pel conjunt de la societat i per les administracions: l’europea, l’estatal, l’autonòmica, les insulars i les locals. Això explica la resposta tan positiva que el MOVES està obtenint a la nostra comunitat», ha dit Company.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha asseverat que «aquest és un programa que ajudarà a electrificar la nostra flota, transformar la mobilitat i complir així els objectius marcats a la Llei de canvi climàtic. El MOVES III vol acompanyar també a tots els sectors i administracions que tenen obligacions per renovar els seus vehicles i per desplegar punts de càrrega a les Illes».

Achim Becker, director regional de Lidl a Balears, ha agraït al Govern de les Illes Balears «que hagi comptat amb nosaltres per fomentar la sostenibilitat mediambiental i el consum responsable, una cosa amb la qual no sols estem compromesos, sinó que també fomentam a les nostres botigues». Becker ha assegurat que «Lidl compta amb la major xarxa de Balears per a la recàrrega gratuïta de vehicles elèctrics: en els últims anys hem fet una inversió de més de 700.000 euros, i actualment comptam amb 44 punts de recàrrega a les botigues de Balears. Aquesta iniciativa està tenint una molt bona acollida entre els nostres clients ja que, de mitjana, superam el centenar de connexions al mes per botiga a la nostra xarxa».

Impuls a la mobilitat elèctrica

La convocatòria pública de subvencions MOVES III està destinada a actuacions lligades a la mobilitat elèctrica que impulsin, d’una banda, l’adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible, i, d’altra banda, la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics.

Cal destacar que en aquest nou pla augmenta el límit de vehicles per empreses —de 30 a 50 per any—. Així mateix, el Govern pot limitar la quantia de subvenció total a vehicles sense desballestar i s’augmenten els ajuts un 10 % per a persones amb mobilitat reduïda, taxis i persones que resideixin en municipis de manco de 5.000 habitants.

Així, en el cas de particulars, els ajuts per a l’adquisició de vehicles nous s’incrementen fins a 7000 euros per a cotxes elèctrics que acreditin desballestament. En el cas de les furgonetes, els ajuts poden arribar fins als 9000 euros per a les que ho acreditin. Quant a les motocicletes, els ajuts poden anar entre 1100 i 1300 euros, depenent de si s’acredita o no el desballestament.

Pel que fa a les empreses, els ajuts per adquisició de vehicles nous en el cas que no acreditin desballestament van des dels 2900 euros per a pimes als 2200 euros per a grans empreses. En el cas que acreditin desballestament, els ajuts poden ser de fins a 4000 euros en el cas de pimes i fins a 3000 euros en el cas de grans empreses. En el cas de furgonetes, les pimes poden rebre ajuts de fins a 5000 euros i les grans empreses de fins a 4000 euros, depenent de si acrediten o no el desballestament.

El programa d’incentius per a l’adquisició de vehicles elèctrics endollables disposa d’un import total de 6,3 milions d’euros, mentre el pressupost disponible per a la instal·lació d’infraestructura de recàrrega de vehicle elèctric és de tres milions d’euros.

El termini per presentar les sol·licituds del Pla MOVES III es va iniciar el passat dia 5 de juliol de 2021 i finalitza el 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. És important destacar que, si s’exhaureix la quantia, l’Estat té un fons de contingència de 400 milions d’euros que destinarà a aquelles comunitats que abans del juliol de 2022 hagin compromès el crèdit.

Aquesta línia d’ajuts està cofinançada per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) i s’emmarca dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.