ACN Madrid .- La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha advertit aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que fer referència a una hipotètica independència de Catalunya abans de 2030 “no és el camí per al diàleg i el retrobament ni la forma amb què el govern espanyol vol transitar amb Catalunya”. En roda de premsa a la Moncloa, Rodríguez ha insistit que “cap constitució de la UE reconeix la desintegració dels territoris, tampoc l’espanyola, i volem avançar en un camí de recuperació de la normalitat social i econòmica a Catalunya”. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, també ha dit que la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició “no és prioritària” i no consta al pla normatiu del govern espanyol per al 2021.<
Tot plegat a l’espera que els executius català i espanyol concretin la data de la reunió de la taula de diàleg que ha de tenir lloc a Barcelona les pròximes setmanes. Rodríguez no ha aclarit una de les principals incògnites de la cita: la presència o no del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va apuntar aquest dilluns que “no s’entendria” la seva absència.
Rodríguez si que ha volgut deixar clar el missatge respecte a les manifestacions del president de la Generalitat a TV3. El seu govern, ha apuntat, vol “resoldre els problemes importants que demana la societat catalana”. “Tenim tota la disposició de diàleg”, ha dit abans d’insistir que fer referència a una hipotètica independència no és “el camí” per a aquest diàleg.
Segons la portaveu del govern espanyol en aquest moment s’estan concretant “les tasques” per a la celebració de la reunió, i es treballa “amb normalitat” en “la composició i la data definitiva”. Ha recordat que el president del govern espanyol ja va ser present a la primera cita, i des d’aleshores “el govern d’Espanya ha adoptat decisions en la direcció del retrobament i el diàleg”.
Fonts de la Moncloa han apuntat que previsiblement –i com es va acordar- la reunió tindrà lloc la setmana que comença el 13 de setembre
Rodríguez ha posat com a exemple de la determinació del govern espanyol a generar un clima de retrobament mesures de caire econòmic com l’aixecament dels peatges de 477Km de l’AP7 i AP2, que segons ha apuntat ha tingut lloc “el marc de l’agenda de recuperació”.
No hi haurà reforma de la sedició al 2021
El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat el pla normatiu del govern espanyol per al 2021, que segons ha apuntat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, inclou l’aprovació abans del 31 de desembre de 144 lleis orgàniques, ordinàries i reials decrets. Bolaños ha afirmat que conformen “un pla ambiciós” d’un govern que està “en acció” que vol traduir el creixement “en una recuperació justa” que “acabi arribant a tothom”. Una de cada tres normes
Bolaños ha apuntat que el pla no inclou la reforma del Codi Penal respecte als delictes de sedició i rebel·lió, perquè no es considera una reforma “prioritària”. “La prioritat és la recuperació econòmica i social del país” i que el creixement “es tradueixi en el benestar”.