En aquesta documentació la Fiscalia sosté que Joan Carles de Borbó va acumular la seva fortuna de manera il·lícita mitjançant el cobrament de “comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals”, segons explica aquest divendres el diari El Mundo.
El document apunta a possibles delictes de “blanqueig de capitals, contra hisenda pública, suborn i tràfic d’influències”. És la primera vegada que la Fiscalia es pronuncia sobre l’origen de la fortuna del rei emèrit.
Després de la publicació de la informació per part d’El Mundo, la Fiscalia ha fet una nota de premsa on recorda que manté obertes tres diligències d’investigació sobre el rei emèrit, i explica que en el marc d’aquestes diligències “ha emès diverses sol·licituds d’assistència jurídica internacional a les autoritats judicials de diversos països, entre els quals Suïssa, amb l’objectiu de recollir la necessària informació i documentació que permeti avançar en les investigacions”.
La Fiscalia justifica que assenyali als possibles delictes perquè en aquestes peticions cal “detallar tots els indicis de criminalitat disponibles” i “acompanyar-los d’una qualificació jurídica inicial i provisional”. En tot cas recorda que “no estem davant un dictamen, petició de processament o conclusions del fiscal, sinó en el marc d’una sol·licitud d’informació”.
La defensa del rei emèrit renya a la Fiscalia per la filtració. Recorda que les informacions consten en una petició que es va fer “fa gairebé 7 mesos”. “Aquesta sol·licitud d’assistència no és pública, i tret de les autoritats destinatàries únicament hauria d’estar en coneixement de la Fiscalia, que fa actuacions reservades sense que ens consti que hagin estat comunicades a cap part”.