Transparència informativa des de les institucions, el rigor en la publicació de notícies o la recerca de fonts fiables són algunes de les qüestions que s’han plantejat en la taula rodona organitzada per l’Escola de Salut Pública de Menorca (EMSP ) i en la qual han participat Josep Bagur, director del Diari Menorca, Marga Caldentey, redactora d’IB3 Notícies i Oriol Güell, redactor d’el País.
La trobada va tenir lloc ahir a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, va poder seguir-se també en línia, i va començar amb la pregunta de Matíes Torrent, director de l’EMSP i moderador d’aquesta taula, en la qual es va plantejar què havien trobat a faltar els periodistes des dels àmbits institucionals. Una qüestió en la qual van coincidir els tres periodistes convidats, “la manca de cultura de transparència de les institucions”, va dir Oriol Güell, que va reconèixer que s’havien fet esforços tant des del Ministeri com des de les conselleries de Sanitat, encara que va insistir que aquesta falta d’informació “és una cosa a tenir en compte en la gestió d’una situació com aquesta”.
“El desconeixement i la incertesa han jugat en contra”, va apuntar Marga Caldentey, al temps que recordava les circumstàncies en què s’havia d’informar, amb declaracions i entrevistes en línia i com al principi “es va donar per bona la informació que venia de fonts de confiança”, en referència als primers missatges que es van traslladar des de l’àmbit institucional.
Una situació de crisi com la que s’ha viscut “no s’afronta igual en un mitjà local”, aclaria Josep Bagur, “costava aconseguir la dada local”, però ha reconegut “l’actitud positiva” de l’Administració a Menorca. Així mateix, va explicar la importància de separar la informació sanitària del debat polític.
Els periodistes van fer també una mica d’autocrítica i es van plantejar dubtes al voltant de la sobreinformació o la necessitat d’informar davant d’una crisi sanitària que ha estat també econòmica i social a la qual mai la societat havia hagut de enfrontar-se. Marga Caldentey va comentar que, de vegades, “tens la impressió que no has pogut transmetre el que s’estava vivint” i ha apuntat que hi ha pogut haver “sobresaturació informativa que despersonalitza i genera cansament en la gent”.
Josep Bagur va posar l’accent en “no haver sabut valorar el que estava succeint, un error de visió de del principi”, tot i que per a ell “la gent necessitava la informació, necessària per conscienciar la gent de la magnitud de el problema”.
Mentre Oriol Güell, situava l’autocrítica en el fet de “deixar-se arrossegar per la informació, fer fins a 20 notícies en un dia, s’ha aclaparat a l’lector”.