L’objectiu d’aquesta jornada és oferir un espai de reflexió i feina conjunta entre administracions públiques, entitats de el tercer sector i persones usuàries de la mar – sector pesquer, nàutic, turístic i societat en general– per poder comprendre millor quins són els reptes als quals ens enfrontem a les Balears i afavorir fórmules de gestió col·laboratives a llarg termini. D’aquesta manera, la trobada respon al creixent aflorament a les illes d’iniciatives que cerquen noves fórmules de conservació basades en la col·laboració entre els diferents agents implicats.
La Jornada, comptarà amb les intervencions de convidats experts en la conservació del medi marí i de la col·laboració públic-privada, a més d’una taula de treball en què s’abordaran diversos casos reals d’estudi. Així, obriran la jornada Gemma Capdevila, presidenta de la ICTIB, i d’en Rafel Sedano, Regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià. A continuació, Arturo Boyra, director de l’agència canària de divulgació Oceanográfica, parlarà de les microreserves marines de Canàries, una iniciativa que impulsa el desenvolupament d’activitats sostenibles en el medi marí, basada en la governança marina participativa, que implica a més la conservació i millora dels espais. Després, Jordi Sánchez, responsable de projectes de Submón, entitat de referència en la conservació marina, introduirà el tema dels acords de custòdia marina a Catalunya, que ja compten amb una llarga trajectòria. Fernando García, d’Equilibri Marí, parlarà de com els corals de la costa malaguenya s’han convertit en un objectiu de custòdia a través del projecte SOS Corals, amb el qual recuperen aquests ecosistemes marins que no només converteixen les aigües en cristal·lines, sinó que afavoreixen les activitats i l’oci subaquàtic. Per tancar les xerrades, l’advocat mediambientalista del Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio (FRECT), Antonio Ruíz, exposarà els avenços en matèria de legislació jurídica de la col·laboració públic-privada, base dels acords de la custòdia del territori. Totes aquestes exposicions serviran per donar pas a un espai participatiu entre les persones assistents, que tindran l’oportunitat de interactuar i treballar mà a mà amb els ponents per estudiar i oferir solucions a casos reals que estan tenint lloc a la nostra comunitat autònoma.
Les Jornades de Difusió de Iniciatives de Custòdia del Territori a Balears tenen caràcter anual i tracten d’oferir un espai de trobada en que els diferents agents implicats puguin tractar els temes d’interès patrimonial natural, cultural i paisatgístic de les Illes Balears, a través d’estratègies de custòdia del territori, una eina de conservació recollida en la legislació espanyola en la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.
Vivim a un arxipèlag el litoral del qual és de gran importància com a recurs natural, econòmic i de lleure pels seus habitants. Les nostres illes compten amb 1.283 km de costa, al llarg dels quals acullen platges, aigües netes i fons marins, que són el pilar de moltes activitats econòmiques relacionades amb la pesca i el lleure. D’altra banda, a la mar Balear hi viuen més de mig centenar d’espècies de fauna i flora marines amb
La custòdia marina com a estratègia de conservació en el mar Mediterrani
En aquest sentit, la custòdia marina ofereix un instrument de gestió que afavoreix la col·laboració entre entitats de conservació i les administracions competents en l’espai, per conservar el patrimoni natural i cultural marí. Així, com l’àmbit marí i litoral es considera de domini públic, les competències de decisió i gestió corresponen a l’administració pública i no existeix la propietat privada com a norma general. Per tant, per arribar a acords entre les diferents parts per a dur a terme iniciatives en aquest àmbit, se segueixen altres canals que en el cas del medi terrestre, i es tracta amb altres interlocutors, de la mateixa manera que els acords s’han d’adaptar a les peculiaritats jurídiques i administratives en cada cas. Donada la complexitat d’aquest assumpte, la Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB) fa feina per donar suport a les iniciatives que considerin convenient aplicar la custòdia del territori en l’àmbit marí i litoral, responent així a l’interès creixent per aquest tipus d’estratègies col·laboratives de conservació que emergeixen a les illes i al Objectiu 14 de Desenvolupament Sostenible marcat per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.