Les Illes Balears rebran un total de 485 milions d’euros en el període 2021-2027 procedents dels fons de la Política de Cohesió de la Unió Europea, la qual cosa suposa un increment rècord del 8’1% respecte de l’import percebut en el període anterior (2014-2020). El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha traslladat a les comunitats autònomes la distribució regional dels 34.693 milions pressupostat per la UE dins del Marc Financer Pluriennal (MFP) 2021-2027 i que es distribueixen entre el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE+).
D’aquest import, el Govern de les Illes Balears gestionarà 251 milions d’euros per desenvolupar les seves iniciatives d’inversió, la qual cosa suposa també un rècord històric, que supera els 232 milions assignats per al període 2014-2020. Aquest import contribuirà a aconseguir els objectius del pla ‘Estratègia d’inversions Illes balears 2030’ aprovat avui pel Consell de Govern en el marc d’una programació financera coherent a llarg termini.
En total, Espanya rebrà en el septenni iniciat enguany 34.693 milions, que es distribueixen entre les comunitats autònomes atenent el seu nivell de desenvolupament econòmic respecte de la mitjana europea; una categorització que situa les Illes Balears dins el grup de regions de transició (amb PIB entre el 75% i el 100% de la mitjana de la UE). Es troben en aquest mateix grup Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Galícia, Regió de Múrcia i La Rioja.
La distribució regional d’aquests fons és conseqüència de l’aprovació definitiva dels Reglaments que regulen els Fons Estructurals i d’Inversió Europeus en el període 2021-2027, en els quals es recullen les condicions per a la programació i execució d’aquests fons en l’esmentat període. Aquests fons van dirigits a garantir la cohesió econòmica, social i territorial dins de la Unió Europea.
A través del FEDER es financen actuacions dirigides a reduir les disparitats entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions de la Unió i a reduir el retard de les zones menys afavorides, mitjançant la participació en l’ajust estructural dels territoris i la reconversió de regions industrials en declivi, incloses, entre altres mesures, promoure un desenvolupament sostenible i afrontar els reptes mediambientals.
El FSE+, per part seva, persegueix l’objectiu de fer costat als Estats membres i regions per a aconseguir elevats nivells d’ocupació, una protecció social justa i una mà d’obra capacitada i resilient, preparada per al món del treball, a més d’unes societats inclusives i cohesionades orientades cap a l’eradicació de la pobresa i al compliment dels principis establerts en el pilar europeu de drets socials.
Líder en aprofitament de fons europeus
Cal recordar que la Comissió Europea i el Govern d’Espanya van felicitar el passat mes de maig el Govern de les Illes Balears per l’aprofitament òptim dels programes del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) durant el període 2014-2020, ja que la justificació de les execucions va cobrir més d’un 80 % de l’ajuda programada per al septenni passat.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, va destacar que aquestes bones dades superaren de manera folgada els objectius marcats per a l’any 2020 i situaren les Illes Balears com una de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol que millor va aprofitar el finançament europeu esmentat, gràcies als avanços ben documentats i a l’elevada execució financera.