Finca es Rafal, Mallorca

Inaugurat el V Congrés Nacional d’Ecoturisme a Menorca

Aquest dimarts ha començat a les magnífiques instal·lacions de l’illa de Llatzeret, al port de Maó, el Congrés Nacional d’Ecoturisme, que celebra la seva cinquena edició a la Reserva de Biosfera de Menorca. L’acte d’inauguració ha estat a càrrec de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, el president de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya, Jesús M. Pozuelo Rodríguez, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern balear, Iago Negueruela, el secretari d’Estat de Turisme; Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Fernando Valdés Verelst,  i el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda Mercadal.

En declaracions, la presidenta, Susana  Mora, ha recordat que “la societat menorquina ha apostat per l’ecoturisme des d’abans de la seva conceptualització i des dels anys 90 sempre ha volgut turistes que siguin ecoturistes. Treballam per preservar el cel cuidant el que fem a terra i per preservar la mar. Menorca és referent Starlight i la Reserva de Biosfera marina més gran de la Mediterrània”. Entre els objectius de Menorca es troba el reconeixement de la cultura Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat el 2022 i descarbonitzar l’illa en deu anys.

Josep Juaneda ha destacat que la celebració del V Congrés Nacional d’Ecoturisme a Menorca “és el resultat d’una aposta clara a l’illa per un model turístic que connecta persona i natura”. I ha afegit que “ha estat possible gràcies a la feina transversal entre diferents departaments del Consell Insular, que ha permès, a més, portar el congrés a un lloc tan idíl·lic com el Llatzeret”.

En la seva intervenció, Jesús M. Pozuelo ha destacat que “a més dels nombres ens mouen els valors i l’ànim de seguir treballant per la nostra natura”. Ha posat sobre la taula els reptes de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya: la necessària implantació del Club a més CC.AA, que els gestors de les destinacions es vinculin de forma més activa, i que l’administració pública (fonamentalment l’ambiental) i l’empresa privada tinguin una comunicació més fluida i productiva. Finalment ha anunciat que es destinaran 4.500 euros (70% de la quota d’inscripció del congrés) a projectes de conservació locals.

Iago Negueruela ha insistit que “després dels últims gairebé dos anys de les nostres vides, per fi és el moment de debatre sobre l’acceleració de l’agenda 2030, en bona part gràcies als fons europeus”. Ha destacat també que a Balears cal transformar el sector turístic per incorporar criteris de canvi a la resta de sectors de les illes. Ha de ser la palanca de canvi sostenible “volem ser la primera destinació sostenible (circular) de la Mediterrània”.

El secretari d’Estat de Turisme per la seva banda ha ressaltat els valors naturals i ecoturístics d’Espanya com a líder europeu i referent internacional, i el notable augment de la despesa i interès dels turistes internacionals que arriben a Espanya per la seva naturalesa. Fernando Valdés ha conclòs la seva intervenció anunciant que abans de final d’any des de la Secretaria d’Estat de Turisme es destinaran 100 milions d’euros des de l’Estratègia d’Experiències Turístiques Nacionals, en garantir experiències sostenibles.

Gran acollida i alta participació de fora de les Balears
L’anunci de la cinquena edició va ser acollit amb gran èxit i les places disponibles es van completar amb celeritat. A la seu de l’illa del Llatzeret, es reuneixen aquests dies 200 professionals procedents de 14 comunitats autònomes. El 81% vénen de fora de l’arxipèlag Balear, concretament d’Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Euskadi, Extremadura, Galícia i Regió de Múrcia. Andalusia, Canàries, Catalunya i Extremadura són les regions amb major nombre de participants inscrits. El 19% restant procedeix de les Illes Balears.

El perfil dels assistents és molt variat, corresponent a professionals d’empreses del sector (22,6%), administració turística (22,1%), associacions del sector (14,9%), administració ambiental i gestors d’espais protegits (14,4%), grups de desenvolupament rural (13,3%), fundacions i entitats de conservació de la natura (2,6%), universitats i centres de recerca (2,1%), periodistes i mitjans de comunicació (1,5%) i un 6,7% repartit entre altres perfils.

Menorca, destinació adherida al Club Ecoturisme a Espanya, és referent internacional en sostenibilitat i un marc idoni perquè, amb la celebració del congrés, es doni suport i enfocament l’ecoturisme com el producte més beneficiós per als espais protegits i les persones que habiten en ells.
Fora de les jornades de treball, els congressistes tenen l’oportunitat de conèixer diferents llocs de Menorca a través de dues visites i una sortida de camp programada per a l’últim dia. D’aquesta manera els assistents viuran experiències en primera persona per portar-se en la memòria una mostra dels principals atractius i recursos turístics, naturals i culturals de la bella illa menorquina.

Fam trip i mesa de contractació
Durant els dies previs al Congrés, i com a part dels actes organitzats, ha tingut lloc un viatge de familiarització per a operadors turístics que han pogut descobrir les enormes possibilitats de Menorca com a destinació d’ecoturisme. Representants de 25 operadors turístics internacionals fonamentalment europeus, provinents de Suècia, Regne Unit, Països Baixos, Alemanya, França, Itàlia i Espanya, han recorregut l’illa des del passat dia 15 a través d’un complet Fam Trip que avui conclou.

Ahir a la tarda aquests touroperadors van participar en una nodrida taula de contractació amb representants d’un total de 25 destinacions, associacions, agències de viatge i empreses del sector participants en el Congrés. En total, van mantenir 264 reunions professionals que els participants han valorat amb gran optimisme.

Les dues actuacions s’han realitzat gràcies a la col·laboració de Turespaña i de la Fundació Foment del Turisme de Menorca.

Organitzadors i col·laboradors
El Congrés Nacional és una iniciativa impulsada per l’Associació Ecoturisme a Espanya (AEE), que gestiona el Club d’Ecoturisme a Espanya, i que des de fa 10 anys promou iniciatives de referència per a tots els professionals implicats en fomentar l’ecoturisme. El Congrés és recolzat per la Secretaria d’Estat de Turisme (Setur) i l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) des de la seva primera edició en 2016. Aquestes tres entitats d’àmbit nacional formen part del Comitè Organitzador i són amfitrions del Congrés, el Consell Insular de Menorca (CIMe) i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, i altres entitats regionals i locals que donen suport a l’organització de l’esdeveniment com són l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), l’Ajuntament des Castell i l’Ajuntament de Maó. Aquesta cinquena edició comptarà a més amb la col·laboració del sector privat a través del Segment Estratègic Turístic (SET) Ecoturisme, l’Associació Menorca Activa, la Fundació Foment Turisme de Menorca i la col·laboració com Media partner de la revista multimèdia Elecoturista.com

41 Best Youtube code generator Forms images | Login design, Login page design

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.