15 anys després que s’aprovà l’actual llei de l’esport, les Illes Balears compten ja amb el redactat d’una nova normativa que supera àmpliament la vigent i que dona un major protagonisme a l’activitat física a la nostra Comunitat Autònoma. A més, és una aposta clara per potenciar i fomentar l’activitat física i esportiva per a totes les persones i totes les edats, incidint, a més, en el paper bàsic que té l’activitat física com a peça clau i eina transversal per a la salut i la promoció de valors. Es crea la llicència d’activitat física.
Tal com assenyala la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, “tendrem una llei d’activitat física i esport que estableix una llicència d’activitat física dirigida a totes les persones i àmbits, com el recreatiu, la dona i persones majors, i també professionalitzam el sector. Cada vegada l’esport necessita més tècnica i qualificació i, per tant, ordenam l’exercici professional, exigim qualificacions mínimes i necessàries”.
“Des del Govern s’assumirà el compromís de tenir un pla director de l’activitat esportiva en l’inici de cada legislatura i abans de sis mesos. A més, la nova norma estableix que per llei hi ha d’haver un institut de centre de tecnificació, i establim un règim d’incompatibilitats en l’àmbit de les federacions”, indica Fina Santiago respecte de la futura llei.
La nova llei, a més, té com a objectiu, en la seva vessant més social, afavorir la pràctica de l’activitat física i l’esport a determinats col·lectius com a eina d’inclusió i fer de l’esport un referent en termes d’igualtat (per exemple, les federacions esportives de les Illes Balears hauran de garantir que la presència de dones sigui, com a mínim, del 30 % del total de persones que conformin aquest òrgan i en les ajudes públiques s’aplicaran criteris d’acció positiva per fomentar l’accés de la dona a la pràctica de l‘activitat física i esportiva). Incrementa, a més, les mesures per a la prevenció i lluita contra la violència, el racisme, la xenofòbia, la intolerància i el dopatge.
Balears ha estat i és un referent esportiu i, en aquest sentit, la nova llei potencia l’esport d’alt rendiment i alt nivell.
La llei deixa fora del finançament públic de les administracions esportives de les Illes Balears les entitats esportives que tinguin patrocini de cases d’apostes o entitats vinculades a la venda d’alcohol, tabac o similars.
La llei reconeix potenciar l’estructura i funcionament democràtic de les federacions esportives de les Illes Balears, establint normes de transparència i bon govern, i limitant la permanència en el càrrec dels i les presidents/es de les federacions esportives de les Illes Balears a tres mandats de quatre anys.
Als programes d’esport en edat escolar, es promocionarà la funció inclusiva i de cohesió social de l’activitat física i de l’esport. A més, es transmetrà, a tots els agents que hi intervenen, els valors de cooperació, joc net i rebuig al dopatge, a la violència, al racisme, a la xenofòbia i a la intolerància en l’activitat física i l’esport.
Un altre dels temes que aborda aquesta nova llei és l’ordenació de l’exercici professional de l’activitat física i l’esport per vetllar per la pràctica de qualitat en condicions de salut, seguretat i qualificació mínima necessària de les persones que la dirigeixen i hi intervenen.
L’avantprojecte de l’anomenada Llei de l’Activitat Física i l’Esport es va presentar ahir per part de la Conselleria d’Afers Socials i Esports davant del Ple de l’Assemblea Balear de l’Esport i està previst que dissabte es publiqui al BOIB. L’objectiu és que aquesta nova llei pugui ser ja una realitat l’any 2022. El text normatiu que ha presentat la Conselleria d’Afers Socials i Esports ha estat treballat amb el sector esportiu i els consells insulars i ara s’obre un termini de quinze dies per a la presentació d’al·legacions.