La Conselleria d’Afers Socials i Esports, així com la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, han destinat 400.000 euros a Càritas Mallorca, Càritas Menorca, Creu Roja i l’Associació Pa i Mel per atendre la pobresa energètica de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica de les Illes Balears. Són 130.000 euros més —un 48 %— que el que es va destinar durant els anys 2019-2020, que va permetre atendre un total de 821 famílies i donar un total de 2.063 ajuts econòmics.
Aquestes entitats s’encarregaran —una vegada s’acabi de resoldre la convocatòria del Govern de subvencions per pal·liar la pobresa energètica per al període 2021-2022— de gestionar els ajuts econòmics per cobrir les despeses bàsiques vinculades al subministrament i al consum d’energia de les famílies de les Illes Balears en situació de vulnerabilitat econòmica.
Es consideren despeses subvencionables les relatives a la cobertura de despeses bàsiques vinculades al subministrament i al consum d’energia (gas i electricitat), les de personal d’atenció directa i les derivades de la gestió i la tramitació dels ajuts econòmics.
A la convocatòria 2019-2020, les entitats Càritas Diocesana de Mallorca, Càritas Diocesana de Menorca i Creu Roja Espanyola s’encarregaren de gestionar un pressupost de 270.000 euros, que va permetre atendre 821 famílies i donar 2.063 ajuts econòmics.
Aquesta és la tercera convocatòria de subvencions del Govern de les Illes Balears per lluitar contra la pobresa energètica i es finançarà a parts iguals per les dues conselleries competents, la d’Afers Socials i Esports i la de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.
La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, explica que a més d’aquestes partides concretes per factures de llum i gas, el Govern contribueix a cobrir les necessitats bàsiques de la població en situació de vulnerabilitat econòmica a través d’altres mecanismes com el Pla de serveis comunitaris, que anualment destina als ajuntaments fins a dos milions d’euros per urgències com, per exemple, no poder pagar el rebut de la llum. Aquests ajuts són complementaris amb la Renda Social Garantida, que reben 3.712 famílies de les Illes amb un import mitjà d’uns 700 euros mensuals, i que des de la seva posada en marxa el 2016 ja han estat més de 100 milions d’euros els destinats.
Tal i com explica Fina Santiago, aquest augment de la quantia econòmica destinada a pobresa energètica respon a l’augment de la demanda expressada per les entitats socials que treballen en primera fila amb les famílies.
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, comenta que «aquest Govern treballa per a la democratització de l’energia, que no és més que una altra eina per tal de combatre la pobresa energètica. Si aconseguim el repte de sobirania energètica, podrem no només seguir eradicant la pobresa energètica, sinó també abaratir la factura de la llum».