La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de Serveis de Millora Agrària i Pesquera (Semilla) i de l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) ha organitzat un tast de vins experimentals procedents de varietats de vinya recuperades els darrers anys a les Balears, i d’altres en procés de recuperació. L’objectiu, segons la gerent de Semilla, Georgina Brunet, ha estat «analitzar el potencial enològic d’aquestes varietats, que han passat pel llarg procés de caracterització i d’autorització per part de les autoritats competents». «La recuperació de varietats antigues és part del patrimoni vegetal, cultural i històric de tots, i treballem perquè estiguin a disposició del sector vitivinícola i del consumidor», ha explicat.
La jornada ha comptat amb l’anàlisi sensorial del tècnic especialista en fermentacions víniques i tecnologia en enologia de La Rioja, Antonio Palacios. El tast s’ha fet amb vins procedents de microvinificacions experimentals que han sofert una mínima intervenció per a respectar al màxim les característiques pròpies de la varietat. S’han tastat les varietats autoritzades Escursac, Esperó de gall, Mancés de Tibús i Callet Negrella; i també dues varietats en fase d’estudi, Callet blanc i Giró negre. La varietat Giró Negre es troba en la darrera fase per a la seva autorització.
Palacios, que també és professor d’anàlisi sensorial a la Universitat de La Rioja, ha considerat que «els vins experimentals de les varietats recuperades mostren un potencial increïblement ben adaptat per abordar elaboracions de vins avantguardistes, molt adaptats al mercat modern, i a les condicions de canvi climàtic». Això, ha explicat, «demostra l’eficàcia i l’encertat programa d’investigació dut a terme a partir de l’important jaciment varietal de l’illa».
La recuperació de varietats de vinya implica una tasca ingent de més de deu anys de recerca, tant per part de l’IRFAP com per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i engloba tasques d’identificació varietal, com la descripció ampelogràfica i molecular, fins a la seva multiplicació. Segons la gerent de Semilla, Georgina Brunet, «la recerca i l’experimentació permeten ampliar el ventall de varietats primitives a vinificar, i afavoreix la diferenciació del sector a nivell comercial».
Les notes sensorials de les varietats
Per al tast, s’han triat les millors anyades elaborades per bodegues col·laboradores de l’illa. Els vins seleccionats han estat un blanc, de Callet blanc; i cinc negres, d’Escursac, Giró negre, Esperó de gall, Mancès de Tibús i Callet negrella.
El Callet blanc de l’anyada 2020 ha sorprès per la seva intensitat aromàtica, el caràcter floral i fruital, i la seva untuositat i persistència en boca. L’Escursac, de l’anyada 2021, ha destacat per les seves notes balsàmiques i la seu caràcter vegetal i acidesa en boca. L’atrevit Giró negre, de l’anyada 2019, de color ataronjat oxidat, ha presentat aromes especiats i de fruites exòtiques . Segons Palacios «no es pot perdre de vista, per l’espectacle de sensacions que aporta». L’Esperó de gall del 2019 ha captivat pel caràcter primari que conserva i la seva acidesa. De l’anyada 2015, s’ha presentat el Mancès de Tibús, de capa baixa, prim però llarg en boca. Finalment, el Callet negrella, de 2018, especiat i amb una bona acidesa que obre les portes a moltes possibilitats», segons Palacios.
Les darreres varietats autoritzades
El Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús foren autoritzades per plantar el 2020, i l’Escursac, el 2016. El Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús són varietats autòctones negres. El Callet negrella fou prospectat a la zona de Cas Concos, a Felanitx, tot i que durant unes prospeccions es va mostrejar com a Callet, però els estudis genètics van demostrar ser una varietat única i diferent. El Mancès de Tibús va ser una varietat molt comuna fins al segle XIX i l’Esperó de gall està molt citada al final del segle XIX. Totes les varietats es troben ubicades a la col·lecció de Sa Granja.