Aquest divendres 29 es va inaugurar la 3ª edició del Menorca Doc Fest amb la pel·lícula de Matías Quetglas al Teatre des Born i a l’endemà es va exhaurir l’aforament de la sala en els dos passis de Pedra Pàtria, el documental del jove cineasta ciutadellenc Macià Florit.
A l’emotiva presentació de divendres hi van assistir el pintor Matías Quetglas —ideòleg del film autobiogràfic— i el seu company inseparable, Jesús Gáchez, fotògraf i realitzador que ha fet possible els acabats de la pel·lícula. El documental va sorprendre per tractar-se d’una peça summament artesanal, feta amb dues mans contades i que es resol íntima i poèticament fent de la senzillesa i transparència el seu fort. En Matías, lúdic i exquisidament sarcàstic, va captivar al públic amb el seu personatge no ficcionat i va confessar que sempre havia envejat el cinema per tenir “veu i moviment”. El seu soci Jesús Gáchez es va mostrar emocionat per l’encàrrec i per poder mostrar a l’illa aquest treball compartit durant tres anys amb el pintor.
A l’endemà, dissabte 30, el doble passi de Pedra Pàtria va omplir el Teatre des Born. A les projeccions va assistir-hi bona part del poble expectant per aquesta peça que honra el talent menorquí i el projecte més enllà. La pel·lícula, que ja s’ha estrenat a festivals de prestigi internacional i acaba de guanyar el premi a millor llargmetratge documental al festival Alances de Cadiz, ara “gira el món i torna al born”.
A banda d’aquestes dues sessions emotives, el festival també ha propiciat una trobada professional sobre “El llibre blanc de l’audiovisual a Menorca”. Aquesta jornada va servir per aglutinar agents i representants de tots els àmbits del sector audiovisual —directors, guionistes, productors i intèrprets— que normalment no tenen ocasió de coincidir. S’hi van manifestar els reclams de tots els àmbits però també la voluntat i necessitat compartida de fer créixer la xarxa i la indústria local. Totes aquestes idees es volen recollir en el “Llibre Blanc de l’Audiovisual a Menorca” que es farà arribar a l’administració absent durant l’acte.
Tot seguit es va prosseguir amb la conferència d’Antoni Tortajada de l’Arxiu de TV3. Tortajada va oferir una xerrada amena i divulgativa per exposar els recursos freqüents utilitzats a l’hora de mostrar la història documental a través d’imatges d’arxiu. L’especialista en audiovisual per a televisió va il·lustrar als assistents amb les possibilitats d’emetre documentals històrics arribant a la gran audiència.
Una conferència propera i generosa per comprendre la teoria des de l’exemple.
El Festival continuà durant tot el pont de Tots Sants amb les projeccions de curtmetratges a competició del Premi Ullastre, les projeccions especials, les jornades professionals amb David del Campo, El Observatorio i Lluís Real i les visites guiades per les diverses exposicions que romandran obertes durant tota la setmana.
La cloenda serà avui dia 1 a la tarda amb l’entrega dels Premis Ullastre i el concert d’Alan Florit, “L’arxiu en quatre estacions”.
Fotos: David Arquimbau Sintes©