Finca es Rafal, Mallorca

El Menorca Doc Fest tanca la seva 3a edició amb més públic que mai Premi Ullastre al millor curt documental ha sigut per ‘Imperdonable’ i s’ha atorgat una menció especial a ‘Marte, Omán’.

Foto: David Arquimbau

El certamen dedicat a la fotografia i cinema documental, que s’ha celebrat durant aquest pont de Tots Sants, es consolida com una cita cultural destacada dins el calendari anual. Prova d’açò n’ha sigut la gran afluència de gent a totes les activitats programades, des de la visita a les diverses exposicions, com l’assistència a les projeccions i a les jornades professionals.

Més d’una trentena de convidats

 Prop d’una trentena d’artistes i professionals convidats han acudit al festival per  presentar de primera mà els seus projectes fotogràfics i pel·lícules. La guanyadora del Premi a millor projecte fotogràfic documental MDF’21, Laia Albert, o el fotògraf menorquí Lluis Real, han estat uns dels protagonistes de les mostres expositives.

Per altra banda, les emotives projeccions dels documentals autobiogràfics de Matías Quetglas i Macià Florit deixaran una empremta nostàlgica en la memòria del festival d’enguany.

Les jornades professionals també han sigut profitoses i han suscitat expectació amb bona resposta d’assistència. Per les jornades hi han passat personalitats destacables com Guerin, Santi Palacios, l’equip de El Observatorio o Antoni Tortajada de l’Arxiu de Tv3, entre altres. Però encara més exitosament se celebra l’acollida que ha tingut l’Aula Doc, el projecte educatiu del festival que ha aconseguit aproximar el documental a tots els centres educatius de secundària i batxillerat de Menorca i que encara s’allargarà durant tot l’any.

El Palmarès del Premi Ullastre

A banda dels Premis fotogràfics, el Premi Biosfera i Illa de l’Aire, el festival també atorga el Premi Ullastre a Millor Curt Documental. Els Premi s’ha entregat en l’acte de cloenda que s’ha celebrat avui 1 de novembre a la Sala Multifuncional des Mercadal, que ha finalitzat amb el concert d’Alan Florit, “l’Arxiu en quatre estacions”, i on ha assistit el conseller de cultura Miquel Angel Maria i el regidor de l’Ajuntament des Mercadal Martí Riera.

El jurat del festival, format per la cineasta menorquina Anna Petrus, la periodista catalana Montserrat Armengou i per Xavier Marrades, documentalista lleidatà que l’any passat guanyà aquest mateix premi amb el curt ‘Misericórdia’, ha decidit atorgar el Premi Ullastre al curt ‘Imperdonable’ (2020) i dedicar una menció especial a ‘Marte, Omán’.

El premi se l’ha emportat el curt ‘Imperdonable’ (2020) de Marlén Viñayo (León, Espanya, 1987) després de valorar-ne la seva qualitat tècnica, però, sobretot, perquè aconsegueix mostrar molts mons diferents i molt difícils d’enregistrar sigil·losament.

Es tracta d’un film documental sobre Geovany, un presidiari sicari salvadoreny que s’uneix a l’església evangèlica per obtenir la redempció, però, que tot i així, hi ha un pecat que se li fa “imperdonable”: la seva homosexualitat. Sorprèn com la directora —dona— ha pogut aconseguir una aproximació tan íntima entrant dins un món tan complicat com és la presó, l’univers dels sicaris i la fòbia a l’homosexualitat. En 30’ l’autora aconsegueix explicar relacions humanes de tot tipus fent que la seva càmera es sigui invisible en un entorn francament hostil.

També s’ha volgut dedicar aquesta menció especial a ‘Marte Omán’ (2020) de Vanesa del Campo Gatell per ser una joia poètica i original. Partint d’un espai de llibertat creativa, la directora aconsegueix copsar, de manera experimental i gairebé surrealista, la fascinació humana per la immensitat de l’univers sense perdre la inquietud científica. A més, hi destaca el paper de la dona en la lluita contra les conseqüències del colonialisme i la defensa de les llibertats.

Per tant, es tracta d’una edició on els premis han estat marcats pel talent de les dones, tant pel que fa als projectes fotogràfics com al palmarès de l’Ullastre.

Així, el festival tanca amb bons auguris pels anys venidors i es compleix el mite de consolidar un festival a partir de la seva tercera edició.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.