Alonso avisa que les empreses i institucions financeres estan aconseguint introduir als esborranys que es negocien mesures com la captura de carboni o l’hidrogen verd, que considera “solucions falses” a la crisi climàtica. En aquest sentit, opina que el concepte ‘net zero’, que contempla un sistema de compensació d’emissions, no aborda les “accions reals necessàries” per reduir els gasos contaminants.
Ara mateix les negociacions estan centrades en el finançament climàtic, però sobretot en les regles de funcionament de l’Acord de París del 2015, que estableix el compromís de limitar l’augment de temperatura a 1,5ºC per evitar una catàstrofe climàtica, tal com pronostiquen els científics. Això ja es va abordar durant la COP25 de Madrid, però van quedar pendents algunes carpetes com el funcionament dels mercats mundials de carboni i el rendiment de comptes dels països.
Replantejar les conferències
“Hi hauria d’haver un altre format”, diu Alonso, que reclama més capacitat de participació per a les ONG i països del Sud Global per poder fer un “contrapoder” als països rics. “El nord té encara més poder en aquesta COP26”, critica.
Tant Friends of the Earth i Ecologistes en Acció es mostren pessimistes amb el desenllaç de la COP26 la setmana que ve. “Davant d’un mal acord, és preferible no arribar a cap acord”, defensa Alonso.