Finca es Rafal, Mallorca

De Cos avisa que encara hi ha moltes incerteses tot i les mostres de recuperació de l’economia El governador del Banc d'Espanya proposa "repartir la pèrdua" del poder adquisitiu per l'augment de la inflació

 

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos
ACN s’Agaró .- El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest divendres que tot i que hi ha indicadors com la creació d’ocupació i les dades d’afiliació que apunten a la recuperació econòmica encara hi ha nombroses incerteses. De Cos ha recordat que davant aquest “to optimista” l’economia espanyola es troba 6,6 punts per sota dels nivells anteriors, mentre que les altres economies europees s’han recuperat més ràpidament. De Cos, que ha participat en la sessió ‘Reptes fiscals, monetaris i financers” de la Trobada d’Economia de s’Agaró, també ha proposat “repartir la pèrdua” del poder adquisitiu amb l’augment de la inflació per evitar entrar en un “cercle viciós” traslladant als salaris tot l’increment de l’IPC.
En la seva intervenció -al costat del president de Caixabank, José Ignacio Goirigolzarri- De Cos ha enumerat algunes d’aquestes incerteses que poden marcar l’evolució de la recuperació de l’economia. S’ha referit, per exemple, a l’aparició de la nova variant sud-africana de la covid, de la qual es desconeix encara com és, “de rellevant i contagiosa”. De Cos, en línia amb el que havia expressat el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, minuts abans, ha dit que les economies cada cop s’han sabut adaptar millor a l’aparició de les onades de contagis.

Una altra incertesa a la qual s’ha referit el governador és l’evolució del turisme a l’Estat, que per a Espanya representa més del 12% del PIB. Ha augurat que aquest sector no es recuperarà fins al 2023 després que aquest any el nombre de turistes estrangers assolís el 20% respecte de 2019 i el 2022 ho faci en un 50%. També s’ha referit a la crisi de subministraments per un repunt de la demanda “molt fort” després de les restriccions.

Sobre l’augment de la inflació, el governador del Banc d’Espanya ha suggerit “repartir la pèrdua” del poder adquisitiu dels ciutadans entre aquests i les empreses. Segons ha pronosticat, si es trasllada tot l’increment a augmentar els salaris, es pot entrar en un “cercle viciós”. Per això, ha apostat per un “pacte de rendes” perquè una part sigui coberta pels marges empresarials, una altra pels salaris i una altra part per les administracions per ajudar els més vulnerables.

Seu del Banc d’Espanya a Madrid

Sobre els fons europeus, De Cos creu que seran “fonamentals” per a la recuperació i ha dit que en la mesura que se’n faci un major ús també repercutirà en el creixement econòmic. Per la seva banda, el president de Caixabank, José Ignacio Goirogolzarri, ha reivindicat el paper de les pimes. “Espanya és un país de pimes i la seva capacitat de transformació està lligada al fet que els fons arribin a les pimes”; ha reivindicat.

A més ha demanat que la gestió dels recursos europeus tinguin “poc pes burocràtic i una definició molt clara” i ha reivindicat el paper de la banca, ja que “pot jugar un paper molt important”.

Goirigolzarri també veu com un “repte extraordinari” dur a terme una reforma educativa per ajustar l’oferta formativa amb els requisits que demanden les empreses. En aquest sentit, ha destacat que una tercera part de la població no ha acabat l’ESO o que un 11% dels joves d’entre 19 i 25 anys ni estudien ni treballen (mig milió de persones” o que hi ha una tercera part dels desocupats que fa més d’un any que estan sense feina.

El president de Caixabank també ha fet una crida a no “oblidar l’empresari”. “És qui canvia les regles de joc”, ha dit Goirigolzarri, que també ha demanat a les administracions que creïn un “caldo de cultiu” en termes de regulació i de seguretat jurídica que ajudin a la promoció de les empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.