El Govern de les Illes Balears junt amb els Governs de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Castella La Manxa, i els ajuntaments de Badajoz, Sevilla i el Prat de Llobregat han llançat aquest dimarts una proposta per transposar les Directives de Renovables i de Mercat Interior de l’Energia dins del marc de la jornada ‘Un nou impuls a les comunitats energètiques’ organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica del Govern Valencià.
Les administracions signants proposen un text de transposició que permeti impulsar les comunitats energètiques, i demanen un marc jurídic favorable que els permeti accedir a un règim econòmic de renovables, facilitats en l’accés a la xarxa, l’extensió de la consideració d’instal·lació pròxima fins a 5MW i 5km de distància, entre altres. En aquest sentit, la iniciativa planteja un marc regulador de les comunitats d’energies renovables (CER) i de les comunitats ciutadanes d’energia (CEE) amb l’objectiu de fomentar la participació oberta i voluntària de la ciutadania i de les entitats locals en el sistema elèctric renovable.
El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia, Ferran Rosa, que ha participat en aquesta trobada en nom del Govern de les Illes Balears, ha destacat que «aquesta proposta és fonamental per aconseguir, d’una vegada per totes, l’aterratge de la democratització de l’energia. Es proposa superar el marc legal actual i equiparar-nos als millors exemples d’Europa».
Segons han acordat els diferents ens institucionals, la proposta ha de donar impuls a les comunitats energètiques i facilitar l’aterratge de les renovables al territori i que aquestes redundin en un abaratiment de la factura elèctrica. Els impulsors traslladaran la proposta a la resta de territoris via FEMP, per tal d’assolir un major nombre d’adhesions i presentar la proposta al Ministeri de Transició Ecològica.
Cal assenyalar que el Govern de les Illes Balears considera que les comunitats energètiques són una peça clau en la democratització de l’energia. De fet, el passat dia 26 de novembre el Govern va signar, a través de l’Institut Balear de l’Energia i en col·laboració amb ASINEM i l’Ajuntament de Marratxí, un conveni per a impulsar la constitució de comunitats energètiques al polígon industrial de Marratxí. «Volem ser líders també en aquestes noves formes d’autoproducció col·lectiva, fent un sector productiu més competitiu i sostenible», ha destacat Rosa.