La quota del 6% de llengües cooficials serà obligatòria només per a les plataformes amb seu a Espanya El projecte de llei audiovisual deixa fora les internacionals com Netflix, HBOMax o Amazon Prime

 

ACN Madrid .- El govern espanyol ha admès que la quota del 6% per a català, gallec i basc no afecta el catàleg de Netflix, HBOMax o Amazon Prime. Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez han precisat que el projecte de llei de l’audiovisual aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts només obliga a garantir la quota de llengües cooficials a les plataformes amb seu a Espanya, com seria el cas de Filmin o Movistar+. Les mateixes fonts argumenten que la directiva europea té molta complexitat i limita la capacitat d’intervenir sobre les plataformes internacionals. A més, sostenen que el que inclou la llei respecta el pacte amb ERC.
El percentatge per a les llengües cooficials s’hi va introduir fruit de l’acord de l’executiu amb ERC per aprovar els pressupostos de l’Estat de 2022, però fins ara el govern espanyol no havia concretat que deixava fora Netflix, HBOMax o Amazon Prime.

L’acord entre el govern espanyol i ERC establia que del 30% de la quota de producció europea obligatòria fixada per la Unió Europea, la meitat (un 15%) hagi de ser en alguna de les llengües oficials de l’Estat: un 40% en català, gallec o basc i el 60% en castellà. Això suposa que, del total del catàleg de plataformes, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

Els republicans ja han alertat aquest dimarts al matí que el text dona possibilitat a les plataformes que no tenen seu a l’Estat espanyol a què s’escudin en la normativa europea per esquivar l’obligació de complir les quotes per a les llengües cooficials. ERC ja ha avançat que pretén introduir esmenes en el text en la tramitació parlamentària. El PDeCAT també ha avisat que vol negociar-lo perquè cal complementar les quotes amb altres mesures que garanteixin la protecció del català.

Preguntada per aquesta possibilitat en roda de premsa, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha insistit que la norma assoleix un “equilibri” i que el text és “molt sòlid”.

  •  Text

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.