En el marc del projecte «LOOP, disseny i circularitat», l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (UIB/FUEIB) per tal d’investigar i desenvolupar nous materials a base de residus i matèries primeres locals, per incorporar-los al disseny de nous productes per als sectors productius. L’IDI, entitat dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, va iniciar el passat mes d’abril el projecte LOOP amb la finalitat de sensibilitzar sobre el concepte de circularitat i vincular-lo als professionals del disseny i les empreses per crear productes que obeeixin els estàndards de l’estètica, la funcionalitat i l’economia circular.
A través d’aquesta col·laboració entre «LOOP» i UIB/FUEIB, el Grup de Recerca de Construccions Arquitectòniques i d’Enginyeria d’Edificació ha identificat diferents materials a partir del rebuig de matèries d’origen local que tenen grans possibilitats de transformació fent una aposta clara per les matèries locals, que estan vinculades al territori i a la seva circularitat.
Així, ja s’han obtingut els primers resultats amb la investigació duita a terme per Carolina García Espinar —en el marc d’un treball de fi de grau (Edificació) a la UIB, tutoritzat pel Dr. Francesc Masdeu i el Dr. Joan Muñoz—, en la qual ha creat un nou material km 0 amb matèria d’origen orgànic, com clovelles d’ametla, pinyols d’olives, pells de raïm i farina, junt amb aglomerants com la resina de pi dissolta amb acetona i la fulla de figuera de moro triturada. Tots aquests materials s’han combinat per crear una varietat de mostres per a l’estudi.
Les combinacions i dosificacions finals que presenten bona cohesió, duresa i estabilitat obren un nou camp de recerca per al desenvolupament de nous productes. D’aquesta manera, la propera passa és que els dissenyadors treballin amb el nou material per mostrar-ne tot el seu potencial. Arribats en aquest punt, el desenvolupament científic ha complert el seu objectiu inicial, i és quan el disseny, com a disciplina capaç d’aportar el valor, entra en acció.
«LOOP» fomenta la implementació del disseny com a element estratègic en la millora competitiva de les empreses i posa en contacte investigadors i professionals del disseny per desenvolupar productes que obeeixin els estàndards de l’estètica, la funcionalitat i l’economia circular.