Es reforça l’estratègia d’espais segurs i s’amplien els llocs on s’haura de presentar el certificat COVID

El Consell de Govern ha aprovat dos acords pels quals s’estableixen mesures temporals i excepcionals segons el nivell d’alerta sanitària de cada illa. D’acord amb la situació epidemiològica actual, Menorca es manté en el nivell 3, Mallorca passa al nivell 2 i Eivissa i Formentera romanen en el nivell 1.

Tot i que la situació sanitària està controlada, de l’1 al 10 de desembre s’ha observat un increment important dels contagis, sobretot a Mallorca i Menorca, tot i que també, de manera més moderada, a l’illa d’Eivissa. Davant aquesta realitat i la proximitat de dates amb més mobilitat de persones, possibles aglomeracions i reunions socials, el Govern ha acordat reforçar l’estratègia per fer més segurs determinats espais on hi ha més risc de contagi.

En concret, per a les illes que es trobin en un nivell 1 o superior, s’haurà de demanar el certificat COVID digital a bars i cafeteries amb una cabuda superior a les 50 persones, a més dels establiments que ja l’havien d’exigir, és a dir:

  •  Discoteques, sales de festa i sales de ball.
  • Bars de copes o cafès concert i pubs.
  • Establiments de restauració qualificables com a tals d’acord amb el que disposen els articles 53, 54 i 55 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, (bars, cafeteries i restaurants), amb una cabuda interior de més de 50 persones. Si aquests establiments tenen, a més, espais qualificables com a terrasses cobertes d’acord amb el que disposa el punt primer C d’aquest acord, l’interior de l’establiment i la terrassa coberta es consideraran locals independents a l’efecte del còmput de les seves respectives cabudes. El que disposa aquest apartat també és aplicable als espais amb servei de restauració ubicats en allotjaments turístics, instal·lacions esportives, centres recreatius per a gent gran i locals de jocs i apostes.
  • Establiments o locals on es duguin terme celebracions amb la participació de més de 50 persones i en què es prestin activitats de restauració o ball.
  • Altres espais habilitats com a sales de festa, sales de ball, discoteques o restaurants, amb una cabuda interior superior a 50 persones, els quals, en el desenvolupament de la seva activitat, restaran sotmesos a les condicions que estableix el punt segon d’aquest acord.

A més d’aquests supòsits, a les illes que estiguin en un nivell 2 o superior també s’haurà de demanar el certificat COVID a:

  • Refugis, hostals, albergs i altres establiments turístics, independentment de la seva denominació, amb habitacions d’ús compartit.

Finalment, les illes que estiguin en el nivell 3 també hauran de sumar l’exigència del certificat a:

  • Cinemes, circs de carpa i altres establiments on es duguin a terme activitats culturals, si s’hi permet el consum d’aliments o begudes.
  • Gimnasos i altres instal·lacions on es duguin a terme activitats pròpies de sales de musculació i activitats dirigides.
  • Acadèmies de ball.

Cal recordar que els establiments han d’exigir el DNI juntament amb el certificat per comprovar-ne l’autenticitat. En cap cas, no es poden guardar ni fer servir les dades personals per a cap altre ús.

Tot i que els nivells s’aniran revisant periòdicament, l’acord sobre l’ús del certificat COVID és vigent fins al 24 de gener. Així mateix, aquestes mesures hauran de ser autoritzades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears abans d’entrar en vigor.

Prova diagnòstica a tot el personal sanitari

L’objectiu del Govern de les Illes Balears ha estat en tot moment protegir la població del virus, especialment els més vulnerables. Per això, el Consell de Govern també ha aprovat prorrogar fins al 24 de gener les condicions excepcionals del re?gim de visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat, així com posar-ne de noves en l’àmbit dels centres sanitaris.

Així mateix, el Consell de Govern ha aprovat que tot el personal dels centres sanitaris públics i privats (hospitals, centres d’atenció primària, clíniques dentals, centres d’interrupció voluntària de l’embaràs, ambulatoris, centres de diàlisi i centres de salut mental) de nova incorporació o que torni al seu lloc de feina després d’un període de permís o vacances, independentment del seu estat de vacunació, s’haurà de fer una prova diagnòstica PDIA de detecció del SARS-CoV-2 de manera obligatòria. La prova s’haurà de fer amb 72 hores d’antelació màxima a la incorporació.

A més a més, els treballadors i treballadores no vacunats dels centres sanitaris esmentats també hauran de presentar tres proves setmanals, dues de les quals han de ser tipus PCR. Les persones esmentades que hagin passat la infecció per COVID-19 estan exemptes de la realització d’aquestes proves de cribratge preventiu durant els noranta dies següents al diagnòstic de la infecció.

Tot plegat entrarà en vigor una vegada es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, quan hagi obtingut el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.