Dia 4 de novembre de 1994 un pallasso va entrar per primera vegada a l’hospital de Son Dureta, a Palma. Era la primera vegada que un pallasso entrava a un hospital espanyol amb l’objectiu de fer més amable l’estada dels infants que havien de fer una estada hospitalària. Marta Barrio, la gerent de Sonrisa Médica explica que “Sonrisa médica es va convertir en l’associació de pallassos d’hospital pionera a Espanya i avui en dia ja duim 27 anys de recorregut fent que la rialla i les emocions siguin una realitat fàcil de digerir dins un hospital, tan pels infants com pels seus acompanyants i familiars”.
Val a dir que gràcies al programa de l’IRPF Social l’associació Sonrisa Medica es present ara mateix als sis hospitals públics de les Illes Balears Son Espases, Son Llàtzer, Comarcal Inca, H. Comarcal Manacor, Can Misses i Mateu Orfila.) i conta amb 20 pallassos per donar-lis cobertura.
Marta Barrio explica que “la funció del pallasso d’hospital és catalitzar totes ses emocions que es barregen dins un hospital. Podem trobar sensacions com ara l’ensurt, l’angoixa o fins i tot l’agressivitat, que són respostes molt normals amb els nins. I els pallassos el que fan és que aquests infants retornin a la seva condició d’infants, es relaxin i puguin fer front a la malaltia i tot el que duu aquesta malaltia, amb un procés molt més amable”.
L’objectiu és fer un acompanyament emocional a pacients infantils i als seus familiars. Es calcula que cada any atenen a prop de 26.000 beneficiaris directes (infants de 0a 16 anys que estan hospitalitzats i als seus familiars i acompanyants) i 24.000 beneficiaris indirectes (Pacients adults amb necessitats d’esbarjo i professionals sanitaris a qui se’ls facilita la feina. A més cada any fan 576 actuacions i tenen 260 socis.
Per Marta Barrio, “quan un projecte com el de Sonrisa Medica segueix endavant després de 27 anys és que està més que justificada la necessitat social que hi ha darrera”.