L’Institut Balear de la Dona ha reunit avui la Comissió d’Igualtat en una reunió encapçalada per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la directora de l’IBDONA, Maria Duran.
La Comissió ha aprovat l’informe biennal sobre actuacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb l’efectivitat del principi d’igualtat entre dones i homes dels anys 2018 i 2019, el qual té per objecte exposar els principals avenços obtinguts en l’aplicació de les mesures per a la integració de la perspectiva de gènere en l’actuació de les administracions públiques de les Illes Balears durant el període 2018-2019, en compliment de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes.
En l’informe, es conclou que la distribució de les contractacions de dones víctimes de violències masclistes per illes va augmentar de manera considerable de l’any 2018 a l’any 2019 a totes les illes. En el cas de Mallorca, es va passar de 66 contractacions a 196, la qual cosa suposa un augment del 196,97 % de l’any 2018 a l’any 2019. A l’illa de Menorca es va passar de 17 contractacions a 56; això suposa un augment del 229,41 %. A Eivissa i Formentera es va passar de 5 contractacions a 23, de manera que van augmentar un 360 % en un any.
Pel que fa a la representació equilibrada de les persones integrants dels òrgans col·legiats, és un objectiu pràcticament assolit a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Tal com fixa la llei, consisteix en el fet que cap sexe no superi el 60 % del conjunt de persones a què es refereix ni sigui inferior al 40 %. En aquest sentit, el 2018 i el 2019 les dones suposaven gairebé la meitat dels càrrecs en els òrgans col·legiats, consells d’administració o altres òrgans col·legiats superiors de direcció dels ens en què participa l’Administració de la Comunitat Autònoma i dels ens que integren el sector públic instrumental.
Durant el curs 2017-2018 es van incloure competències en matèria d’igualtat entre dones i homes en 18 plans d’estudis dels ensenyaments del sistema d’educació. El curs 2018-2019, el nombre de plans d’estudis que va incloure matèries relacionades amb la igualtat va experimentar un lleuger ascens, i va representar un total de 19 plans.
En relació amb la coeducació, l’any 2018 un total de 233 centres educatius havien posat en marxa projectes de coeducació, mentre que per a l’any 2019 s’hi van afegir 182 centres. Això suposa que durant els anys objecte d’anàlisi d’aquest informe un total de 415 centres de les Illes Balears han implementat projectes coeducatius. Pel que fa a la formació del personal docent en matèria d’igualtat, l’any 2018 es van dur a terme 5 cursos de formació en coeducació. Per a l’any 2019, l’oferta formativa va augmentar un 180 %, de manera que es van fer 14 cursos.
El nombre de dones víctimes de violència de gènere que van accedir a habitatges protegits de promoció pública, segons dades facilitades per l’Institut Balear de l’Habitatge, va ser de deu dones l’any 2018, xifra que representa un 10 % del total de persones que han accedit a habitatges protegits de promoció pública. L’any 2019 el nombre de dones que van accedir als habitatges públics va ser de dues, xifra que suposa un 7 % del total de persones que hi van accedir.
La Comissió per a la Igualtat de Gènere és un òrgan de coordinació de polítiques d’igualtat format per totes les conselleries de l’executiu autonòmic, pels quatre consells insulars, per la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears i per l’Ajuntament de Palma, a més de l’Institut Balear de la Dona. Les seves funcions són la interlocució entre les diferents administracions, l’optimització de la gestió i els resultats, el seguiment de les accions comunes que s’emprenguin, la participació en l’elaboració dels protocols d’intervenció en l’atenció a les víctimes, o la participació en l’elaboració dels plans insulars d’igualtat, entre d’altres.