ACN Brussel·les .- El Fons Mundial Internacional (FMI) rebutja apujar salaris a Espanya per evitar “un cercle viciós” que impulsi encara més la inflació. En un informe sobre l’economia espanyola, l’FMI apunta que és “important que les negociacions salarials continuïn internalitzant la naturalesa transitòria dels motors actuals de la inflació”. L’organisme econòmic, que preveu un creixement del PIB espanyol del 4,6% el 2021 i del 5,8% el 2022, indica que l’activitat econòmica a Espanya no es recuperarà fins a finals del 2022 o principis del 2023 i demana mantenir una política fiscal expansiva l’any que ve. A més, alerta que l’elevat deute és una “font de vulnerabilitat” i insta a fer “esforços addicionals” per garantir la sostenibilitat de les pensions.
“La reforma de les pensions ha prioritzat l’acceptabilitat social i la suficiència, però persisteix la inquietud sobre la sostenibilitat en cas que no s’implementin mesures addicionals”, alerta l’FMI, que avisa que l’actual proposta de reforma augmenta la despesa anual un 3,5% del PIB d’aquí al 2050.
“Preservar la sostenibilitat de les finances públiques requereix esforços addicionals per contrarestar la despesa en pensions”, diu l’informe, que aposta per mesures com allargar la vida laboral o incrementar els ingressos màxims subjectes a cotitzacions per reduir la despesa en pensions.
Pel que fa al deute, l’organisme econòmic insta Espanya a reduir-lo un cop hi hagi un “camí de creixement sostingut”, cosa que preveu que passi el 2023. “L’ajustament fiscal ha d’afavorir el creixement, per la qual cosa serà necessari preservar el marge per a la inversió pública, despesa en educació i complementar el procés amb reformes estructurals que fomentin el creixement”, diu el document, que aposta perquè la reforma de les regles fiscals europees, que s’està ara discutint, estigui enllestida un cop es tornin a aplicar les normes el 2023.
Pel que fa al mercat laboral, l’FMI apunta que els plans de reforma “tenen ben identificades les prioritats”, que han de ser abordar la dualitat, millorar la flexibilitat i la mobilitat laboral i la millora de l’eficàcia de les polítiques actives d’ocupació, així com la “reassignació” de treballadors a altres sectors.
Per l’FMI, “cal desincentivar els contractes temporals”, i fer els indefinits “més atractius”. “Règims de reducció del temps de treball ben dissenyats també donarien a les empreses la capacitat de fer front a xocs temporals”, subratlla. “L’organisme també avala la llei per regular el treball basat en plataformes digitals i teletreball.