El Centre Artesanal de Menorca rep el diploma de finalista dels Premis Nacionals d’Artesania

El Centre Artesanal de Menorca va rebre el diploma de finalista de la XIV edició dels Premis Nacionals d’Artesania, que es van lliurar dimarts a Madrid. L’acte el va presidir la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i va comptar amb l’assistència del responsable del Centre Artesanal de Menorca, Quim Salort. Aquests premis tenen com a objectiu atorgar un reconeixement institucional a les actuacions més destacades al camp de l’artesania contemporània i impulsar el desenvolupament i la competitivitat de les petites i mitjanes empreses artesanes. Des del Departament d’Economia del Consell Insular que té les competències en la matèria, i la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) que gestiona el Centre Artesanal, valoren molt positivament aquest diploma en tant que dóna visibilitat a la bona feina i l’alt nivell creatiu i de qualitat dels artesans de l’illa i la seva capacitat per crear productes amb valor afegit.

L’artesania de Menorca va aconseguir col·locar-se entre els tres finalistes de la categoria Premi Promociona per a Entitats Públiques, on competia amb l’Ajuntament de la Bisbal de l’Empordà i l’Escola d’Art 3 de Madrid, que va resultar guanyadora. Aquest guardó reconeix la posada en valor de l’artesania i la visibilitat en un entorn de prestigi, així com la contribució a l’obertura de nous canals de comercialització i la responsabilitat social i mediambiental.

La candidatura presentada pel Centre Artesanal de Menorca és la línia ‘De Seny’, una iniciativa de col·laboració sorgida el 2019 entre artesans i dissenyadors de Menorca per crear productes inspirats en les singularitats de l’illa. Es tracta de sèries limitades de peces 100% artesanals, a la venda a la botiga del Centre Artesanal de Menorca, amb propostes que transmeten una imatge autèntica de Menorca. Aquests dos darrers anys, la línia ‘De Seny’ s’ha vinculat amb el mandat de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022, tenint en compte la relació amb el territori, el nexe entre tradició i innovació i l’ús de materials autòctons, el disseny i la sostenibilitat. Així, s’han creat peces singulars com joies inspirades en motlles de rebosteria tradicional de Menorca, imants d’ullastre amb reproduccions simbòliques d’elements menorquins o un trencaclosques de fusta pintat a mà que reprodueix la figura d’un caixer, entre d’altres peces.

Aquest diploma es suma als reconeixements que ha aconseguit l’artesania de Menorca al llarg d’aquest any. A l’edició 2021 de l’European Food Gift Challenge, la proposta “Un tec?” de la Cooperativa del Camp de Menorca va ser la guanyadora absoluta amb un pack format per formatges Meloussa, mel d’Algaiarens i una cervesa especial ‘Talaiòtica’ de Grahame Pearce, acompanyat per unes recomanacions de tast que permeten assaborir tots els productes en plenitud, mentre que el guardó Embalatge més sostenible va recaure en “Morter”, de l’artesà arader Ovidi Pons, i el premi a Millor interpretació contemporània d’artesania tradicional va ser per “Ginets”, de les artesanes ceramistes Es Fangueti, un joc de tres gots inspirats en el canet, el bòtil amb ansa amb què es comercialitza el gin de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.