Felip VI reivindica la Constitució com a “biga mestra” de la convivència i demana mostrar-li “respecte i lleialtat” El monarca demana als ciutadans al discurs de Nadal que facin "tot el possible per no fer passos enrere" amb la pandèmia

 

El rei d’Espanya, Felip VI, durant un moment del discurs de Nadal. 
ACN Madrid .- La Constitució ha tornat a ser l’eix central del missatge polític de Felip VI al seu discurs de Nadal. Amb la covid-19 com a rerefons, i sense esmentar ni al seu pare, Joan Carles I, ni cap de les polèmiques que l’han envoltat, el monarca s’ha centrat en reivindicar la carta magna com a “biga mestra” de la “convivència” a l’Estat, i ha demanat que se li mostri “respecte i lleialtat”. Alhora, ha cridat les institucions a estar “al lloc que constitucionalment correspon” i a “respectar i complir les lleis”. Al mateix discurs nadalenc, el rei d’Espanya ha volgut aprofitar per a recordar als ciutadans que la covid-19 segueix actuant i que la pandèmia no s’ha acabat, i ha demanat fer “tot el possible per no fer passos enrere” amb la salut.
El discurs de Felip VI, emès aquesta nit de Nadal, ha tingut menys càrrega política que altres anys, però tot i així no s’ha volgut estalviar un missatge clar. Després de considerar que Espanya ha tingut “un canvi profund en aquestes més de quatre dècades de democràcia i llibertat”, el monarca ha assegurat que això no és “casual”. “S’ha basat en l’esforç i el sacrifici de moltes persones, de milions d’espanyols. I s’ha degut a moltes raons: sentit de la història, grans acords, generositat, responsabilitat i visió de futur”. En aquest sentit, ha explicat que la Constitució és el que millor “simbolitza” aquesta evolució.

“El seu esperit ens convoca a la unitat davant la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte enfront de la rancúnia, a l’esperit integrador enfront de l’exclusió; ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat”, ha dit. Igualment, Felip VI creu que la carta magna “ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el progrés, la que ha sostingut la convivència democràtica davant de les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa, que s’han viscut, i mereix per això respecte, reconeixement i lleialtat”.

El rei d’Espanya ha volgut també referir-se als “desafiaments” socials, tecnològics, ecològics i econòmics als que s’enfronta l’Estat. “Representen per a Espanya, com per a moltes altres nacions, una autèntica cruïlla; però són sens dubte una oportunitat històrica, fins i tot una exigència per a posar-nos al dia, per a actualitzar i modernitzar el nostre país, mantenint-nos ferms en els nostres principis democràtics i en els valors que inspiren la nostra convivència. Perquè en el que fem o decidim d’ara endavant està en joc que puguem continuar progressant al costat de les nacions més avançades o que perdem el pas en el nostre camí”, ha afirmat.

El discurs nadalenc ha servit també per enviar un missatge a totes les institucions de l’Estat, entre les que ha inclòs la Casa Reial en parlar en primera persona. “Les institucions hem de tenir sempre present els interessos generals i pensar en els ciutadans, en les seves inquietuds, en les seves preocupacions, estar permanentment al seu servei i atendre els seus problemes. Hem d’estar en el lloc que constitucionalment ens correspon; assumir, cadascun, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”, ha dit el monarca, tot cridant a “l’entesa i la col·laboració” com a eina per “dignificar les institucions”.

Sent el discurs que clou aquest 2021, Felip VI no ha volgut evitar parlar de la pandèmia. De fet, ha estat la qüestió que més ha impregnat tot el seu missatge i el primer dels temes a tractar. En aquest sentit, ha considerat que la vacunació i l’evolució de la pandèmia ha fet que la d’aquest any sigui “una situació diferent” a la de just fa un any. “Hem avançat substancialment en la lluita contra la pandèmia gràcies al descobriment i autorització de les vacunes, al gran nombre d’espanyols que s’ha vacunat, així com al propi procés de vacunació al nostre país, del qual podem sentir-nos especialment satisfets”, ha considerat.

Amb tot, ha alertat que “el virus encara té la capacitat de fer mal, de moltes maneres”. “Es torna a transmetre molt ràpidament i, per tant, el risc no ha desaparegut. Al contrari. Per això, hem de continuar anant amb compte, protegir-nos i actuar amb la major responsabilitat individual i col·lectiva. Tots hem de fer el possible per a no fer passos enrere en aquesta crisi sanitària que tant de patiment ha causat”, ha dit.

Tot i aquesta situació de pandèmia i les seves conseqüències econòmiques, Felip VI ha explicat que veu que ara és moment de “reaccionar”. “Hem d’entendre i assumir les noves transformacions que, de manera tan accelerada, estem vivint, prendre la iniciativa i intentar anar per davant dels esdeveniments; i devem igualment adaptar-nos ràpidament als canvis, tenint sempre clars els nostres grans objectius i prioritats com a país. Al mateix temps, ha fet una lloança a la Unió Europea i a la seva política durant la pandèmia. “Hem vist com la lluita contra la pandèmia, amb tota la seva complexitat, ha reforçat a la pròpia Unió, que ha assumit compromisos molt importants, sense precedents, en salut, economia i ocupació. I ara a la Unió s’obre a l’oportunitat d’invertir fons europeus en la modernització del nostre país i de les nostres empreses, en una economia necessàriament cada vegada més digital, més verda i més inclusiva. És una ocasió única que no podem desaprofitar”, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.