El Govern de les Illes Balears ha informat avui la patronal de l’oci nocturn de la preocupació per les actuacions d’alguns dels seus representants que han posat en risc la salut pública, principal compromís d’aquesta institució amb la ciutadania.
El director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL) s’ha reunit avui amb el president de l’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment (ABONE), Miguel Pérez Marsá, amb la presència del director de la discoteca BCM, Jaime Lladó, per exigir l’estricte compliment de les normes aprovades per contenir la pandèmia causada per la COVID-19.
La trobada es produeix després de les imatges, publicades a les xarxes socials, on s’observaven incompliments preocupants de la normativa vigent (distància i ús de mascareta a interiors, per exemple) a diversos locals nocturns de Mallorca.
En aquest sentit, el Govern ha lamentat aquestes actituds i ha informat que, sobre la base de les imatges analitzades, s’ha obert expedient a un d’aquests locals per iniciar els procediments sancionadors que hi pertoquin.
Pla especial de controls per a Cap d’Any
Així mateix, des del Govern s’ha anunciat un pla especial —coordinat per la Direcció General d’Emergències amb les policies locals de Palma i Calvià, la Delegació de Govern i els cossos d’Inspecció de la Conselleria de Turisme i el Consell de Mallorca— que estarà operatiu els pròxims dies 31 de desembre i 1 de gener, amb una intensa vigilància dels establiments on es produeixin més concentració de persones.
L’executiu autonòmic alerta que si els incompliments persisteixen s’hauran de prendre mesures contundents, com ara el tancament de tot el sector, alhora que lamenta que l’esforç de la gran majoria d’empresaris es pugui veure neutralitzat per la irresponsabilitat d’uns quants.
Mesures de protecció
D’altra banda, el Govern vol agrair a la ciutadania l’immensament majoritari respecte a les normes de protecció, que ens estan ajudant, entre tots, a resistir aquesta pandèmia amb salut i economia.
Aquestes mesures de protecció són principalment evitar les reunions multitudinàries, siguin socials o familiars, que multipliquen el risc de contagis, i, si aquestes es produeixen, que es facin als exteriors.
En aquest sentit, també es recomana limitar de manera generalitzada les reunions socials i/o familiars i no fer-les de cap manera amb persones que teguin símptomes compatibles amb la COVID: processos catarrals, febre, fatiga inusual etc. D’aquesta manera, ens protegirem nosaltres mateixos i protegirem de manera especial les persones vulnerables, com ara la gent gran o els malalts crònics.