L’IBAVI anuncia els guanyadors del concurs d’arquitectes per dur a terme projectes a Eivissa, Es Castell i Formentera

El concurs d’arquitectes convocat per l’IBAVI per dur a terme els projectes per a construir tres edificis d’habitatges de protecció pública a Eivissa, Es Castell a Menorca i Formentera ja té guanyadors.

Els guardonats del Lot 1, corresponent al projecte de 38 habitatges dotacionals a Es Castell a Menorca són:

Primer Premi: ESCLAT DES CLOT

Equip: Oriol Valls Guinovart- Izaskun Gonzalez Barredo

Segon Premi: VOLTAIRE

Equip: Bartomeu Mateu Estrany, Cecilia Rodriguez Vielba, Arnau Sastre Cuadri.

Tercer Premi: HABITAR LES CICATRIUS

Equip: Andrea Capilla Mónaco., Joan Martí Elias (UTE Andrea Capilla i Joan Martí).

De la proposta guanyadora, “Esclat des Clot”, el jurat ha valorat que el projecte habita i incorpora la pedrera als espais de l’edifici. També ha destacat l’estructura de l’edifici proposat i la seva organització constructiva així com la utilització del llenguatge arquitectònic del lloc i els materials que garanteixen la integració paisatgística.

Els guardonats del Lot 2, corresponent a 52 habitatges de protecció pública a l’Avinguda Isidor Macabich d’Eivissa són:

Primer Premi: TRECANOUS

Equip: Luis Martorell Pomar-Laura Sanchís Estruch.

Segon Premi: PROTOTIP

Equip: Cesar Vivas Millaruelo-Cristian Vivas Millaruelo (Vivas Arquitectos Barcelona SLP).

Tercer Premi: SEA BREEZE

Equip: José Manuel Toral Fernández-Marta Peris Eugenio (Peris + Toral Arquitectes).

De la proposta guanyadora, “Trencanous”, el jurat ha valorat la lectura de l’emplaçament i la seva proposta resultant a partir de la directriu del xamfrà, la qual organitza estructura, espai i programa, resolent correctament circulacions i les diferents tipologies d’habitatge. Per altra banda, la tipologia constructiva de l’edifici proposat permet que s’aconsegueixi un alt nivell d’eficiència energètica i confort a l’interior dels habitatges, així com l’expressió de la idea de ciutat.

Els guardonats del lot 3, corresponent a 17 habitatges dotacionals a Sant Ferran de Formentera són:

Primer Premi: MUR ENDINS

Equip: Roger Maranges Bayo-Ignasi Casas Claramunt-Sara Ferran Ballús-Víctor Nadales Morales (taller 11).

Segon Premi: FA TIRO

Equip: Luis Martorell Pomar-Laura Sanchis Estruch.

Tercer Premi: COMUNITAT

Equip: Oriol Antolin Carol-Ricard Grau Pujol-Alfons Torneo Dacasa (laboqueria taller d’arquitectura SCCL) i Pau Munar Comas (Munarq).

Del primer premi, “Mur endins”, el jurat ha valorat la reutilització dels àrids d’excavació i la lògica del sistema constructiu. També ha destacat la flexibilitat de l’espai com a resposta al programa d’allotjaments dotacionals, així com la relació entre l’espai domèstic i l’espai públic que contribueix a millorar la percepció de seguretat. En l’àmbit urbà el jurat remarca la potència i senzillesa del volum proposat, així com la materialitat resultant del formigó de calç en massa emblanquinat de blanc, reflex del mapa de recursos local i l’ordre de la seva façana.

Jurat internacional

El jurat ha estat format per l’arquitecte britànic Stephen Bates, de l’estudi Sergison Bates architects; Bet Capdeferro de l’estudi de Girona Bosch Capdeferro; l’arquitecte formenterenc Marià Castelló; el doctor en arquitectura i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Antonio Armesto; la sociòloga urbana Blanca Valdívia i la vocal de la junta de govern del COAIB Juana Canet.

De l’IBAVI han participat la directora gerent, Cris Ballester; el cap del departament tècnic, Carles Oliver; l’arquitecte responsable dels projectes d’Eivissa i Formentera, Eduard Yuste; i l’arquitecta responsable del projecte de Menorca, Sara Benito. I en representació de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, ha assistit Josep Carreras Gacias. També han format part de l’equip de selecció els arquitectes municipals dels diferents consistoris i són Sílvia Pons d’Eivissa, Juan Diego Dueñas de Formentera i José María Aceytuno de Menorca.

El concurs de projectes s’ha dut a terme en 2 fases. De les més de 300 propostes inscrites, a la primera fase concorregueren 123 propostes. A la segona i darrera fase passaren 11 propostes de les quals surten els projectes premiats.

Criteris de disseny dels edificis

Les bases del concurs exigien donar una resposta arquitectònica adequada a les necessitats establertes, complint amb els requeriments d’habitatge protegit de manera coherent amb l’optimització de costos, garantint la qualitat funcional i arquitectònica, afavorint la implantació de mesures mediambientals que fomentin el respecte a l’entorn on es localitza la promoció i que permeti aconseguir el més alt nivell possible d’autosuficiència.

El disseny dels habitatges havia d’introduir mesures per reduir la demanada energètica, el consum d’aigua, els residus i les emissions de CO₂. D’aquesta manera, els projectes havien de garantir l’obtenció d’una qualificació energètica A, així com la condició nZEB (edificis de consum gairebé nul, nearly Zero Energy Buildings, en anglès). A més, les bases tècniques incorporaven la perspectiva de gènere com un criteri transversal en el disseny, amb l’objectiu d’establir unes pautes per a incloure en el disseny tant dels edificis com dels habitatges de protecció pública promoguts per l’IBAVI.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.