Estam a les portes de 2022, dels actes d’inauguració de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia i la nostra illa en serà l’epicentre del bon menjar i del bon beure, com també ho serà de la sostenibilitat, del producte local i de les noves tendències en gastronomia a nivell europeu.
Estam davat un any que ha de ser engrescador pels amants de la gastronomia, un any amb un calendari ple d’actes a celebrar, però a la vegada sense oblidar qui som i d’on venim en el món gastronòmic. És per açò que des de Setmanaris i Revistes hem editat aquest llibre “Memòria gastronòmica de Menorca”, perquè volem ser memòria del que hem menjat, el que hem viscut i del que hem gaudit” amb el menjar al llarg de centúries, al llarg de la nostra història i que des de les passades festes de Nadal el podeu trobar a les llibreries, estancs i al supermercat Diskont de la carretera de Santandria.
Aquest no és un llibre de receptes, sinó que és un llibre de cuina i de gastronomia, de la nostra història i de la nostra identitat. És un homenatge a la nostra memòria gustativa, a la nostra memòria gastronòmica, a tot allò que la nostra genètica té acumulat en les seves papil·les gustatives i que a la vegada ens marca com a persones, com a illencs i com amants de la bona cuina.
Memòria gastronòmica de Menorca està dividit en tres capítols.
En el primer d’ells iniciarem un viatge en la recerca de les arrels de la gastronomia i la cuina menorquina que ens permetrà fer un recorregut en el temps i saber quines van ser les aportacions que van fer a la nostra manera de menjar les diferents civilitzacions que per aquí van passar. Romans, àrabs, catalans, espanyols, anglesos, francesos… Com també de les celebracions, la cuina històrica, la cuina que hem perdut, la que enyorem i també rallarem dels vins i dels licors de l’illa.
El segon capítol està dedicat al producte local, el producte de proximitat o com deia el gran Josep Pla, al producte poc viatjat. És aquest apartat un homenatge al nostre producte local i també aquell producte que ens arriba de fora però que forma part de la nostra cuina des de fa segles. Parlarem de peix i de marisc, de carns, de llegum, de fruites i de verdures, de pastissets i de formatjades, de casques i de coques per tal d’esbrinar el seu origen i el perquè del seu consum.
Tancarem el llibre al tercer capítol amb els nostres plats i elaboracions, però no a manera de recepta sinó a manera de cercar com ens han arribat, la seva història i context gastronòmic, la seva ubicació en el calendari gastronòmic de Menorca. Parlarem del dolç i del salat, i coneixerem aquells plats que formen part de la nostra memòria gastronòmica, aquells plats que han passat de mares a filles i d’àvies a nétes, com de pares a fills i d’avis a nets, perquè la nostra cuina no té gènere, sinó passió, sostenibilitat i aprofitament de la matèria en una illa que anys enrere, no fa massa dècades vivia d’una cuina de subsistència, adaptada a la climatologia i a la saviesa popular, on tot s’aprofitava i la dieta era del producte local i de temporada. Aquella gastronomia de les formatjades per Pasqua i els torrons per Nadal, i que avui és abundant i s’ha perdut gairebé tot aquest ritual de la gastronomia esperada.
Que aquest llibre sigui del vostro gust, que us ajudi a conèixer i estimar un poc més la nostra cuina illenca i que sigui també una eina per a fer memòria gastronòmica de la cuina menorquina d’aquells que ens van precedir i que quan provam un determinat plat, encara ens recorda la seva manera de cuinar-lo.