Pel que fa a les negociacions de Rússia amb els EUA i l’OTAN, Borrell ha insistit diverses vegades que la UE està implicada en les converses a través dels continus contactes amb els aliats atlàntics. La UE no ha estat present com a institució en cap de les trobades diplomàtiques d’aquesta setmana sobre la crisi d’Ucraïna. L’última reunió dels emissaris russos és aquest dijous amb l’Organització per a la Cooperació i la Seguretat a Europa (OSCE), on estarà present el govern ucraïnès.
En paral·lel a les converses, el cap de la diplomàcia europea ha defensat que continuaran ajudant Kíev davant l’amenaça russa, que manté unes 100.000 tropes a la frontera amb el país, segons calcula Washington. Borrell ha anunciat que enviaran “una missió de suport a Ucraïna per combatre els ciberatacs”. “És un dels riscos que hauran d’afrontar”, ha dit.
Diàleg
A més, França i Alemanya volen “reactivar” el format de Normandia format per representants de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna i es va crear arran de l’annexió de Crimea el 2014. Juntament amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Berlín i París van aconseguir que Kíev i Moscou firmessin el segon acord de Minsk del 2015 després del fracàs del primer alto el foc. Tot i això, el conflicte va continuar i, des de la decebedora cimera del desembre del 2019, el format de Normandia no s’ha tornat a reunir.