Hisenda crea un mecanisme extraordinari per “agilitzar” el pagament a proveïdors per part dels ajuntaments

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

Madrid – El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha posat en marxa un mecanisme extraordinari que permetrà als ajuntaments pagar de forma “més àgil” a proveïdors aquest 2022 i cancel·lar les factures pendents de les entitats locals amb terminis de pagament superiors als 30 dies, el màxim permès per la llei. La mesura vol beneficiar fins a 1.640 consistoris i 670 entitats que encara tenen factures de proveïdors pendents per pagar anteriors a l’1 de juliol del 2021. Amb aquest nou mecanisme extraordinari –regulat als PGE del 2022-, els ajuntaments afectats poden comunicar les seves factures pendents i adherir-se al Fons de Finançament a Entitats Locals, a través del qual s’efectuarà directament el pagament de les obligacions.

Els ajuntaments han d’enviar les factures abans de l’11 de febrer

La condició que ha de complir el proveïdor per tenir dret al cobrament de les factures per aquest procediment és que es tractin d’obligacions generades per obres, serveis o subministres pendents de pagament anteriors a l’1 de juliol del 2021, i acceptar aquest mitjà de pagament. Ho podran corroborar a través d’una plataforma informàtica habilitada per l’Agència Tributària. L’objectiu és garantir als proveïdors el cobrament de les factures pendents més antigues que tinguin amb ajuntaments o entitats locals. Per poder conèixer la quantia exacta de les factures pendents de pagament, Hisenda reclama als ajuntaments que les enviïn telemàticament abans del proper 11 de febrer.

Els mateixos proveïdors podran consultar la seva inclusió a la llista i la quantia de les factures. En el cas de no aparèixer al llistat, podran reclamar a les entitats locals aportant la documentació necessària. El termini que tenen els proveïdors per consultar i acceptar el cobrament de les factures a través d’aquest procediment extraordinari comença el 12 de febrer i finalitza el 25 de febrer del 2022. Segons Hisenda, les entitats locals i ajuntaments podran finançar aquests pagaments a través d’una operació d’endeutament “amb condicions financeres molt avantatjoses” i la corporació local haurà d’elaborar un pla d’ajust, que s’haurà d’aprovar abans del 22 de març.

En cas que les entitats locals no aprovin aquest pla d’ajust no podran formalitzar els préstecs. Les quantitats abonades pel Fons de Finançament a Entitats Locals seran retornades mitjançant una retenció de la seva participació als tributs de l’Estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.