El calop blanc és un raïm originari de les Illes Balears que al diccionari Alcover Moll es defineix com “Classe de raïm gros i molt saborós, apreciat com el millor”, i ja apareixia citat com a varietat de Menorca al llibre “Die Balearen” per l’arxiduc Lluis Salvador. En el llibre del Govern Balear “Història i Evolució de les Varietats de Raïm de les Illes Balears” s’indica que és una “varietat d’amplia difusió trobada arreu de tota Mallorca i Menorca, era la parra present a totes les cases de fora Vila”.
Els propietaris del lloc Sant Josep, a Ferreries, van fer analitzar per ADN la parra de la porxada de les cases, i van veure que era calop banc. Com que no estava inscrita com a varietat vinificable a les Illes Balears, van fer una plantació experimental íntegrament amb empelts de la parra de la porxada, i van demanar una subvenció: el “Pla de Cooperació “Calop Blanc” l’objectiu del qual és la inclusió de la varietat “Calop Blanc” en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears i l’estudi de la millor ubicació de les vinyes”. Com a resultat del procés, el 14 de febrer de 2019 es va publicar al BOIB l’Ordre incloent la varietat “calop blanc” en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears.
Durant aquest temps s’ha anat sembrant més empelts, “fills” o “nets” de la parra de la porxada de Sant Josep, i al 2021 es va fer la primera collita, que ara està acabant la seva vinificació. El viticultor espera que la collita d’enguany sigui encara millor, i que pugui vendre el vi amb la marca Morvedra, ja coneguda pel seu excel·lent oli d’oliva verge extra, l’any 2023.
La plantació experimental i l’expedient d’inclUsió al registre vitivinícola va estar parcialment financiat pel Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural (FEADER).