Aquests dies el Consell, concretament l’Agència Reserva de Biosfera, i la fundació Rezero han presentat l’estudi “Anàlisi de la producció de residus associada a la cistella estàndard de la compra a Menorca”. Un treball que vol contribuir a promoure bones pràctiques per part de les empreses de subministrament i els hi permetin ser competitives mentre garanteixin als menorquins el dret a no generar residus. El resultat d’aquest estudi demostra que quasi un 7% del pes de la nostra compra són envasos i quasi un 14% del pes d’aquest envasos es podria eliminar sense afectar l’aliment, és a dir, són purament estètics. Tots sabem que la manera d’estalviar envasos i plàstics és comprar a granel, idò l’estudi mostra que només un 34% dels aliments s’han pogut comprar a granel mentre que un 58% es podrien haver comprat a granel sense problema. I encara dues dades més: l’oferta de productes de proximitat als establiments analitzats és d’un 42% i els productes de producció ecològica, un 26,5%.
Què ens diuen aquests nombres? Què podríem fer les coses molt millor si realment volem arribar a un model de producció i consum basat en el residu zero i l’economia circular. Hi ha molta feina per fer tant per part dels productors com dels distribuïdors, i, sobretot, dels consumidors. Perquè som nosaltres els que anam a fer la compra i els que decidim en darrer terme què hi posam dins la senalla. Si podem evitar envasos superflus, fem-ho. Si podem comprar a granel, fem-ho. Si podem agrupar grups d’aliments en el mateix recipient, fem-ho. Si podem escollir producte de proximitat, fem-ho. I si el producte que triam és ecològic, millor per la nostra salut.
Una de les coses positives que ens ha duit la pandèmia ha estat el recuperar el costum d’anar a comprar a plaça, als mercats o a botigues de producte local, i aquesta inèrcia no l’hauríem de perdre. Si de cada dia esteim més conscienciats de la importància de reduir residus, perquè no feim passes fermes cap a aquest objectiu? Opcions n’hi ha prou.